Szoros mérkőzésen értékes győzelem

Az összecsapás előtt búcsúztatták el Szathmáry Bálintot, aki éppen a Honvédban és a Veszprémben kosárlabdázott pályafutása alatt és ettől az idénytől befejezte az aktív NB-s játékot.

A mérkőzés első perceit látva már sejteni lehetett, hogy nehéz lesz begyűjteni a két pontot, mivel a hazai csapat elég fáradtan mozgott, míg a Honvéd gyors támadásokkal próbált operálni, így az első negyed közepén már 5 ponttal is vezettek. Hullámzó volt a játék, mindkét oldalon sok hiba jellemezte a játékot, de többnyire a pestieknél volt az előny.

A második negyedben folytatódott az öldöklő küzdelem, minden labdáért óriási harc ment, és a játékrész közepére a VESC beérte a vendégcsapatot (29-29). A félidő végére sikerült átvennie a hazaiaknak az előnyt, így 44-41-es állással vonulhattak pihenőre a csapatok.

A következő negyed egy vendég lépéshibával indult, majd Mérész dobása pattant ki a gyűrűből. Hazai oldalon Nagy Róbert, míg a Honvédnál Nagy Ádám és Nyíry próbálkozott távoli dobással, de egyikük sem járt sikerrel. Tigyi két kosarával ismét csak 2 pont a VESC előnye (49-47), de összeszedték magukat a srácok és Szabó Balázs, valamint Nagy Róbert okos megoldásainak köszönhetően a negyed közepére kilenc ponttal megléptünk (56-47). Mészáros István rögtön időt kért, hogy rendet tegyen a fejekben, ami sikerült is neki, Kiss Dávid találatai révén, és a hazaiak pontatlan dobásai miatt felzárkózott a Honvéd 2 pontra. Két perccel a negyed vége előtt Takács kipontozódott, de ez sem zavarta meg a vendégeket, akik ismét visszajöttek a mérkőzésbe, 60-60 állt az eredményjelzőn az utolsó játékrész előtt.

Az utolsó 10 percben elképesztően kemény küzdelmeket, párharcokat láthatott a közönség, nemegyszer lökdösődés és birkózás is színesítette a játékot. A vendégek az 5. percben szerezték első kosarukat, de ennek ellenére csak 66-62 volt az állás, mivel a hazai oldalon is sok hibát követtek el a játékosok. Hazai oldalon Oltárczy és Mérész, míg a Honvédnál Szécsényi eresztett el egy  hárompontost, de a labda rendre lepattant a gyűrűről. 3 perccel a mérkőzés vége előtt 7 pontos VESC előnynél mindkét edző időkéréssel próbálta frissíteni csapatát, ami Molnár Istvánnak sikerült jobban, Bovánovics és Oltárczy pontjaival ismét 10 ponttal vezettünk. Az utolsó perchez érkezve Kerpel-Fronius büntetőivel közelebb került a Honvéd a Veszprémhez (77-73), de a végén kialakult büntetőpárbajnak köszönhetőn már nem volt lehetőség a további felzárkózásra, így a két bajnoki pont a VESC csapatához került.

Jövőhéten vasárnap először utazik idén idegenbe a VESC csapata, az ellenfél az eddig még nyeretlen Budafok-Csepel gárdája lesz,  reméljük a srácok addigra ki tudják pihenni az elmúlt hét sorozatterhelését.

VESC – Budapest Honvéd SE 82-76 (20-22, 24-19, 16-19, 22-16)

Vetési Gimnázium, 300 néző
Vezette: Benedek, Szőcs

VESC: Nagy 13, Mérész 5/3, Jilling 14/3, Bovánovics 18/3, Pataki 18/3. Cserék: Fekete, Horváth O., Gábriel, Kiskós, Oltárczy 6, Szabó 8, Száraz. Edző: Molnár István

Budapest Honvéd SE: Kiss 15, Nagy 2, Nyíry 9/3, Szécsényi 15/3, Tigyi 11. Cserék: Kerpel-Fronius B. 16/3, Lőrincz, Mindler 2, Szeleczky 6, Taga, Takács, Theisz. Edző: Mészáros István

Statisztika

Dobás összesen: 45,5%, ill. 51,9%.
Közeli: 58,3%, ill. 71,4%.
Középtávoli: 0,00%, ill. 50,0%.
Távoli: 26,7%, ill. 18,8%.
Büntető: 75,7%, ill. 73,9%

Lepattanók
Védő: 22, ill. 25.
Támadó: 8, ill. 5.

Szerzett labda: 11, ill. 13.
Eladott labda: 14, ill. 16.

Utánpótlás mérkőzés

VESC – Budapest Honvéd SE 39-144 (11-43, 13-28, 10-27, 5-46)
Legjobb dobók: Gábriel 15/6, ill. Kerpel-Fronius B. 24, Földi M. 18, Mindler 16/3, Theisz 15/9, Erős 15/6.

Mérkőzéstükör

Molnár István: A Honvéd csapata jól játszott a mérkőzésen, nekünk hét nap alatt ez volt a harmadik összecsapásunk, a végére fejben elfáradt a csapat.

Mészáros István: Igyekeztünk Szathmáry Bálint búcsúmérkőzése miatt felnőni a feladathoz, a korábbi években rendre 20 pont feletti vereséget szenvedtünk a Veszprémtől, de most nagy küzdelemben sikerült megközelíteni a hazai csapatot. A csapatomnak többször is sikerült vert helyzetből felállnia, így végig izgalmas és nyílt volt az összecsapás. Számunkra a bajnokság most indul majd, hiszen az első négy fordulóban a négy legerősebb csapattal játszottunk, a Nagykanizsa és a Sopron ellen sem vallottunk szégyent.