Szerdán újabb szintre érhet fel az Építők

Kettős győzelem az Építők célja a BL ezüstérmes Aalborg ellen.

Május 18-án, szerdán este Dániában dől el, hogy a Telekom Veszprém kézilabda csapata folytathatja-e a menetelését a Bajnokok Ligájában, ami már a négyes döntőbe jutást jelentheti az átalakulás korszakát élő együttes számára. A tavaly BL-ezüstérmes Aalborg elleni hétgólos veszprémi győzelem arra enged következtetni, hogy a dán bajnokcsapat aligha tudja ledolgozni a hátrányát a Veszprém Aréna méretű Gigantikum Arénában, Nagy László sportigazgató mégis arra figyelmeztet, hogy a visszavágás és a kölni döntőbe jutás vágya elképesztő energiákat fog mozgósítani az ellenfél játékosaiban.

Értékes skalpok
„Egyetlen játékosunk sem gondolhat arra, hogy a négyes döntőbe vezető úton a kapu már megnyílt előttünk, mert egy olyan együttes otthonában kell jövő szerdán csatát vívnunk, amelyik a csoportmérkőzései közül egyet sem veszített el a hazai közönsége előtt. A hétből-hét tekintélyt parancsoló teljesítmény, nem kevésbé viszont az, hogy a Telekom Veszprém a végső győzelemre is esélyes csapatokat volt képes legyőzni, így a Barcelonát és a Kielcét hazai pályán, a PSG együttesét pedig oda és vissza. Nagyon kemény munkának köszönhető, hogy eljutottunk idáig, ami annak is köszönhető, hogy a csapat minden játékosának sikerült átérezni az előttünk álló feladat súlyát. Egyre inkább csapatként tudunk küzdeni, a siker elsősorban a játékosok érdeme, nekünk, a szakmai stáb tagjainak kellő szerénységgel a háttérben kell maradnunk. A mi dolgunk az, hogy egységet teremtsünk, a felkészültség foka pedig egyre magasabb legyen” –nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Nagy László, aki ott és úgy segít a tanácsaival Momir Ilics vezetőedzőnek és Gulyás Péter edzőnek – nem mellesleg az egykori játékostársainak - ahogy azt előre megbeszélték, vagy éppen a helyzet kívánja.

A dán csapat legtapasztaltabb játékosait is elbizonytalanító, és hibákba hajszoló veszprémi szurkolótábor hangadói szerint az Építők az elmúlt csütörtökön este az év eddigi legjobb teljesítményével rukkolt ki, amivel Nagy László is egyetért, de szerinte a védekezés és a támadásépítés valójában csak a második félidőben érdemelte ki az igazán nagy dicséretet, amikor a hátsó alakzat a csereként pályára lépő Ligetvárival még acélosabb lett.


Fotó: archív

„Úgy játszottunk, ahogy elterveztük, ahogy kellett a BL egyik nagyágyúja ellen. A második félidőben nem sok levegőt hagytunk az Aalborg játékosainak, hatásosak volt a megállító faltok, és egyre hatásosabb és látványosabb a helyzetek kialakítása. Erre a tudásra és oroszlánszívű bátorságra még inkább szükség lesz a visszavágó napján, de nem féltem a játékosainkat, mert már egyetlen ellenféltől sem remeg meg a lábuk. Arra viszont fel kell készülni, hogy az Aalborg a rá nehezedő bizonyítási kényszer súlya alatt minden eszközt latba fog vetni, gyors támadásépítéssel már az első félidőben igyekszik ledolgozni a hétgólos hátránya javarészét.”

A sport kiszámíthatatlansága
Figyelemre méltó, hogy a veszprémi gárdának ugyanúgy 36 adott gólt sikerült összehoznia a hazai pályán, mint a tavalyi Bajnokok Ligája kölni „aranymérkőzésén” ugyanez a csapat ellen a végső győztes Barcelonának.

„Momóval (Ilics) és Petivel (Gulyás) azon dolgozunk, hogy a csapatunk a BL négyes döntőjében kerüljön a legjobb formájába, amelyhez az edzések mellett a hátralévő magyar bajnoki mérkőzések segíthetnek hozzá. A sport kiszámíthatatlanságával mindig számolni kell, de ha egy csapat egységet alkot, a játékosai egy felé húznak, és jó az együttműködés a kézilabdázók és a szakmai stáb tagjai között, akik sorában Strebik Árpiról sem szabad megfeledkezni, akkor az ismert és a váratlan akadályok sem törhetik meg a lendületet” -hangsúlyozta a kétszeres BL győztes Nagy László. A sportág legendás alakja, ki továbbra sem tett le arról a szándékáról, hogy a két barcelonai sikere után a magyar csapatával is feljusson a csúcsra, de immár az új szerepkörében.

Végül az összehasonlítás kedvéért a négyes döntőbe jutásért harcoló két csapat eddigi hazai mérkőzéseinek eredményei:

Aalborg: Zágráb ellen 31-25, Elverum 32-27, Pick Szeged 34-30, THW Kiel 35-33, Vardar 33-29, Breszt 34-33, Montpellier 36-28

Telekom Veszprém: Kielce ellen 35-33, Porto 28-28, Dinamo Bukarest 47-32, HC Motor 36-29, Flensburg-Handewitt 28-23, Barcelona 29-28, PSG 34-31

Szalay Péter
SzPress Hírszolgálat
https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/