„Adj vért, és érezd jól magad!”

Hetedik alkalommal rendezték meg a városi véradó napot, közel kétszáz ember mentett meg fejenként három életet.

Olyan közéleti személyiségek is tiszteletüket tették a szombati programon, akik maguk is rendszeres véradók. Veszprémben jártak a legnépszerűbb hazai TV-sorozat, a Barátok Közt sztárjai és a Showder Club humoristája, Bödőcs Tibor is. Az Ifjúsági válogatott elleni mérkőzés előtt – amit meg is nyertek - ellátogattak a véradásra a Company Nyelviskola VRC játékosai is, akik közül Puspán Balázs rendszeres véradó, most csak az előtte álló mérkőzés miatt nem adhatott vért. Táncbemutatók, rövid színházi előadások, freestyle rap és aerobic bemutató is színesítette a programot veszprémi és vendég fellépők segítségével, végül egy tombolasorsoláson is részt vehettek a véradók, fődíjként egy velencei utat sorsoltak ki.

Majdnem sikerült elérni a célként kitűzött 200 fő véradót, 190-en segítettek másokon, ami így is egy nagyszerű eredmény, hiszen megdöntötték az eddigi rekordot, a 170 főt.

szervezetükre is stimuláló hatással van a véradás

- Hetedik éve rendeztük meg az egyetemen a városi véradást, így ez már egy közismert helyszín. Célunk az, hogy akik eljönnek vért adni, szórakozzanak is egy kicsit. Az „Adj vért, és érezd jól magad” szlogen amellett, hogy fiatalos, sugallja azt is, hogy az emberek szerezzenek egy pozitív élményt maguknak. Úgy tudnak segíteni másokon, hogy nem kell belépni sehova, nem kell pénzt adni, és még a szervezetükre is stimuláló hatással van a véradás. A motiváció elsősorban érzelmi, de ettől nem lesz rendszeres. A mi feladatunk, hogy az emberek elfogadják, hogy a véradásra szükség van, és a gyógyítás enélkül nem megy – mondta Szabó Zsuzsanna, a Veszprémi Regionális Vérellátó Központ vezetője. 

nagy adomány mások számára

- Kb. 3 évvel ezelőtt adtam először vért, de mivel irtózok az injekciós tűtől, ezért nehezen vettem rá magam újra. A barátnőm eljött velem, így volt elég önbizalmam és energiám. Nem is volt olyan vészes, legyőztem a félelmemet, örülök, hogy eljöttem. Fontosnak tartom, hogy segítsük egymást, és úgy gondolom, hogy minden embernek legalább egyszer az életben kellene vért adnia, mert ez nagy adomány mások számára – vélekedett a 22 éves Garaci Ágnes.

Az egyetemek között minden évben országos versenyt rendeznek, melynek keretében hallgatóarányosan a legtöbb vért adó intézményt hirdetik ki győztesnek. A veszprémi szervezők szeretnék, ha ebben az előkelő versenyben a Pannon Egyetem minél előkelőbb helyen végezne, ezért igyekeznek az egyetemisták időbeosztásához – az esti órákig - igazítani a véradást.