Egészségmegőrzés ősszel

A globális felmelegedésnek köszönhetően összemosódnak az évszakok, jóformán már nincs se tavasz, se ősz. Nehezen alkalmazkodik az emberi szervezet a hirtelen hőmérséklet-változáshoz.

Nyáron - jó esetben - feltöltöttük vitaminraktárunkat, sok zöldséget, gyümölcsöt ettünk, amit szinte máris kénytelenek leszünk felhasználni. Augusztus végétől csökken a napos órák száma, megkezdődik a befelé fordulás, a felkészülés a télre. A szervezetünk energetikai rendszere is reagál, átvált őszire. Ehhez képest alakul a betegségek természete is. Hiszen más a kórokozók közege a száraz, napsütéses, fény dús évszakban és más, amikor ennek ellenkezője jön el.

Fontos tanács! Védjük a talpat, a hasat!

Őszre fordulva a betegségek legfőbb okozója a rossz, esős, nyirkos időjárás. A megfázások megelőzésének triviális módja, amit mindenki ismer, a meleg, réteges ruházat. A jellegzetes légúti betegségeket okozó baktériumok és vírusok imádják az őszt. A garbó, a sál, a felhajtott kabátgallér máris egy nagyszerű módja a védekezésnek. Ezen kívül különösen a talpunkat, a hasunkat, a derekunkat és vesénket kell védeni a hidegtől. Ha a nedvesség ver bennünk tanyát, fáradékonysággal reagálunk. Keleti megoldás: a megfelelő táplálkozás. A vékony cipő, zokni, nem eléggé védett, nagyon „trendin” kilátszó has, tuti módszere a vese észrevétlen megbetegítésének.
Ősszel is mindig van napfény, ezért naponta legalább 5 percre fordítsuk arcunkat a Nap felé. Sokat segít a védekezésben és még egészséges is.

Őszi vitaminforrások

Az ősz is tartogat természetes vitaminforrást, például gyümölcsök formájában. Ilyenkor itt az alma, körte, szőlő, őszibarack, dió.

Alma: az alma nagyon tápláló, az egyik leghasznosabb gyümölcsünk. A modern orvostudomány szerint az alma hasmenés és székrekedés esetén egyaránt hasznos a bélműködés szabályozásában. Fontos még hogy az alma segít a krónikus fáradtság megelőzésében és kezelésében. Magas vérnyomásban is hasznos, mert elősegíti a szervezetből a felesleges sók kiürítését.

Körte: a kínai orvostan szerint nevesíti a tüdőt, oldja a nyálkát, csillapítja a köhögést, levezeti a tüzet és tisztítja a szívet. Ősszel száraz vagy meleg jellegű betegségekben tüdő-yin sérülés okozta száraz köhögés, szomjúság és székrekedés esetén ajánlott.

Hasznosak, értékesek, mert elraktározták a begyűjtött napenergiát. Ősszel elkezdjük a további deponálást, hiszen lesz tél is. Ilyenkor ne tartsunk méregtelenítő-kúrát, mert semmi értelme. Vitaminokat és ásványi anyagokat lehetőleg természetes formában vegyünk magunkhoz (nagyon jó a csipkebogyó, és az aloe vera például). Az ősi ginseng jól jön ilyenkor, rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztástól várható tartós eredmény. Állítólag azért vigyázni kell vele, mert gyulladásos betegségnél fokozhatja a gyulladást. Megelőzésre rendelkezésre áll sok homeopátiás szer is.
Az ősz beköszöntével épp akkor élénkülnek a vírusok, amikor a mi immunitásunk lecsökken.. A lehűlt test csökkentett immunmódban működik, amit még továbbront például a stressz. Az utálatos őszi betegségek elleni harcban koncentráljunk a C-vitaminra (csipkebogyó, fekete ribizli, a citrusfélék, brokkoli, kivi…).

Már most elkezdhetjük begyűjteni a nátha, meghűlés ellen eredményesen használható gyógynövényeket is. Az egyik ilyen gyógynövény, ami jól jön a megelőzésre a bíborszínű kasvirág (echinacea). Gyógyszertárakban kapható alkoholos kivonatát, az őszi-téli időszakban folyamatosan szedhetjük, de egy hetes kúra után egy hét szünetet kell tartani. Ha betegség tüneteit észleljük magunkon, használjuk ki a következő gyógynövények gyulladás gátló, lázcsillapító, nyákoldó, izzasztó és immunerősítő hatását: csalánlevél, kakukkfű, keskeny levelű útifű, hársfavirág, fehérmályva-gyökér, édesgyökér, ezerjófű, zsályalevél, bodzavirág, borsmentalevél, fűzfakéreg és kamillavirág. Akár teakeverékként, akár külön-külön fogyasztva a főzeteket, nagyszerű hatást érhetünk el és még egy kellemes élményben is részünk lesz. Nem fogjuk tudni nélkülözni még télen sem, ha „rákapunk”. És persze, kezdhetjük keresgetni, összeszedegetni a szauna-cuccokat. Még néhány hét és jöhet a gőz, és nem lesz semmi náthagáz.