Csapategység, meditáció

Sokan sokféleképp megfogalmazták már a jó csapat titkát, három elem nélkülözhetetlen: összeszokottság, kiváló képességű emberek, és egy értő vezető.

Mi a helyzet akkor, ha nincs mód szavakra? Akkor megmaradnak a gesztusok, a mozdulatok, egyszóval a testbeszéd. Bonyolódik azonban a képlet, ha rohanva, futtában kell olvasnunk a másik mozgását.

Egy közösség, egy csapat tagjaként a pályán nem lehet gondolkozni. Az együttműködésnek olyan automatikusnak kell lennie, mint a levegővételnek. Nem lehet számítani semmilyen jelre, hogy mit fog csinálni a csapattárs. Ha jelezne, azt az ellenfél is észrevenné, és azonnal reagálna. Sokan sokféleképp megfogalmazták már a jó csapat titkát, melyek szerint három elem nélkülözhetetlen: összeszokottság, kiváló képességű emberek, és egy értő vezető. Ez a három az alap. Azt gondolhatnánk, hogy ha ebből a háromból kettő, az emberi „komponensek” megvannak, az már elég a sikerhez. Ám ez nem így működik. Hiába válogatjuk össze a világ legjobb játékosait egy csapatba, és adjuk meg nekik a legjobb edzőt, nem lesznek verhetetlenek. Sőt.

Összhang nélkül hamvában halt kísérlet nagy babérokra törni. Attól csapat a csapat, hogy együtt mozog, és együtt gondolkodik. Ez az egység azonban nem a semmiből születik. Épp úgy kell dolgozni érte, mint a fizikai állóképességért, vagy a legjobb technika elsajátításáért. Ennek a munkának jó lépése, ha a csapattagok összegyűlnek, és közösen meditálnak, relaxálnak.

A csoportos meditációról a Hajráegészség.hu-n olvashatunk.