A magas vérnyomás veszélyei

Magyarországon a leggyakoribb egészségügyi probléma a hipertónia, azaz a magasvérnyomás-betegség. Közel 3 millió hipertóniás él hazánkban, pedig a betegség megfelelő terápiával kordában tartható lenne.

Miért nem fordítunk rá kellő figyelmet? A legfőbb ok talán az lehet,hogy az esetek döntő többségében nem okoz kellemetlenséget, sokan enyhe fejfájáson kívül nem érzékelik a betegség hatásait. A magas vérnyomás következményei azonban súlyosak, akár végzetesek is lehetnek: szövődményként kialakulhat akár stroke vagy szívinfarktus is.

Bár a betegségre való hajlamot génjeinkben hordozhatjuk, a magas vérnyomás nagyrészt helytelen életmódunk következménye. A magas vérnyomás kialakulásában döntő szerepet játszik az elhízás, a mozgásszegény életmód, a só fokozott bevitele a szervezetbe, a stressz, a dohányzás, a gyorséttermi ételek gyakori fogyasztása.

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a nyugalomban mért vérnyomás értéke meghaladja 140/90 Hgmm értéket. Gyógyszeres kezeléssel orvosolható, de mi is sokat tehetünk azért, hogy megfelelő szinten tartsuk a vérnyomásunkat.

Sportoljunk rendszeresen! A rendszeres testmozgás hatására a szív hatékonyabban képes felhasználni az oxigént, így nem szükséges olyan erősen dolgoznia, hogy pumpálhassa a vért.
Figyeljünk oda az étkezésünkre! Fogyasszunk koleszterinszegény ételeket, csökkentsük a sóbevitelt!

Próbáljuk meg leadni a felesleges kilókat!A megfelelő testsúly az egészséges életmód alapfeltétele.
Bár az életmódunk megváltoztatása nehéz feladatnak tűnik, kis lépésekben haladva elindulhatunk egy egészségesebb, és valószínűleg hosszabb élet útján.

Forrás: Hajraegeszseg.hu
Írta: Vers Anita
Fotó:sxc.hu