Szinte végtelen az eredménylista

Sikeres évet zártak a veszprémi atléták, a legfontosabb eredmények összegyűjtésére vállalkoztunk.

Városunk második helyen kiemelt egyesülete, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) évről-évre számtalanul hozza a bajnoki címeket, helyezéseket. Ez ebben az évben sem volt máshogy, a serdülő korosztálytól egészen a szeniorig kiváló eredmények születtek 2009-ben is. A bajnoki és a nemzetközi pontversenyben is első helyen végzett az egyesület. Az összetett pontversenyben jelenleg a második helyen áll, de a VEDAC a pontok újraszámolását kérte, ugyanis a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) egyes korrekciói nem voltak pontosak illetve szabályosak.

Városunk decemberi közgyűlésén a képviselők arról határoztak, hogy meghosszabbítják a VEDAC jelenleg is élő szerződését az olimpiai ciklus végéig, vagyis 2012. december 31-ig. A nehéz gazdasági helyzetben is vannak támogatók, akik a veszprémi atlétika mellett állnak, sőt olyan szponzorok is akadnak – mint pl. Schiedel Kéménygyár Kft. -, akik nemcsak támogatják az egyesületet, hanem egy-egy versenyző pályafutását is figyelemmel kísérik.

A rendezett anyagi körülmények ellenére a versenyeztetés költségei (útiköltség, nevezési díj, stb.) folyamatosan növekednek, és a felkészülés feltételeként szolgáló futófolyosó, dobópálya is felújításra szorul, amihez további támogatókra, illetve pályázati források bevonására van szükség.

A VEDAC egyik legnagyobb büszkesége az Amerikában tanuló, kétszeres olimpikon Orbán Éva, aki már évek óta folyamatosan hozza a bajnoki címeket és nemzetközi eredményeket. Idén a felnőtt Világbajnokság 14. helyén végzett a 25 éves kalapácsvető hölgy, akit idén a megye legjobb női sportolójának választottak.

Jó évet zárt Minczér Albert hosszútávfutó is, aki 10.000 méter, illetve 3000 méter akadályfutásban is felnőtt Magyar Bajnok lett, utóbbi versenyszámban pedig az Európa Bajnokságon döntőbe verekedte magát. Amolyan levezetésként megnyerte az egyetemi félmaraton bajnokságot is. A év sportolója választáson az MKB Veszprém KC kiválósága Dejan Peric mögött a második helyet szerezte meg.


Orbán Éva és Minczér Albert

A sokszoros utánpótlás bajnok, válogatott, négyszeres egyetemi és főiskolai bajnok, Nagy Mónika idén megnyerte a felnőtt félmaratoni futás országos bajnokságát, és a belgrádi Universiade-n (egyetemisták világjátékán) is rajthoz állt.

Az Orbán Évához hasonlóan Amerikában tanuló Kovács Tamás második helyen végzett a felnőtt Országos Bajnokság 5000 méteres számában, az Universiade-n a kilencedik helyen ért célba. Tavaly az év legjobb sportolójának választották a tengerentúli egyetemen, vagyis megkapta a „High Point University Sportsman of the Year” díjat.

A Miskolcról frissen igazolt Bartha László tagja volt a Magyar Bajnokságon győztes 4x400 méteres váltónak, ezenkívül megnyerte az utánpótláskorúaknak rendezett bajnokságon a 800 méteres síkfutást is. Tagja volt a Bergenben és Osakában is 3.helyen végző 4x400 méteres váltónak.

Az 1996 óta atletizáló Takács Dávid már sokszor megörvendeztette az egyesületet bajnoki címekkel, országos csúcsokkal illetve kiváló nemzetközi eredményekkel. Tagja volt a torinói fedettpályás Európa-bajnokságra utazó magyar csapatnak és a Európa Kupán 3.helyezést szerző 4x400 méteres váltónak is.

Kállay Dániel idén bajnoki címet nyert a juniorok között 1500 méteren és a felnőttek között a 4x400 méteres váltóval. A Junior Európa-bajnokságon ugyanebben a versenyszámban az előkelő negyedik helyet szerezték meg a magyar futók, köztük Dániel is. Novemberben megnyerte a Balaton Maraton 21 kilométeres távját. Ugyanitt a 10 kilométeres távon Tóth Áronnak sikerült diadalmaskodnia.


Takács Dávid és Kállay Dániel

A 2009-es év egyik, ha nem a legjobb eredményét Hudi Ákos szolgáltatta, mégpedig a Junior Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmével. Már az év elején helyet kapott az U-23-as Téli Dobó Európa Kupa magyar csapatában, ahol megmutathatta, hogy van keresnivalója a nála idősebbek között is, és a 4. helyen végzett. Decemberben elnyerte „Az év férfi junior atlétája” címet.

Az idei év egyik legnagyobb felfedezettje Loránd Lilla volt, aki három különböző nemzetközi versenyen is rajthoz állhatott, ráadásul nem is akárhogy: Ifjúsági VB svédváltó 2.hely, Gymnasiade 400 méteres síkfutás 3.hely; vágtaváltó 2. hely, EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) 400méteres síkfutás 4.hely; vágtaváltó 3.hely. Ugyanezen a versenyen a szintén VEDAC-os kiválóság Szalai Benjamin 2000 méteres akadályfutásban megszerezte a győzelmet. Lilla az év végén megkapta a megye legjobb ifjúsági sportolójának járó díjat, értékelve ezzel egész éves remek teljesítményét.


Hudi Ákos és Loránd Lilla

A MASZ egy adminisztrációs hibájának köszönhetően az egész év során jól szereplő Pálfi Brigitta nem állhatott rajthoz 100 méteres gátfutásban az újvidéki Junior EB-n, ugyanis a szövetség nem nevezte be a versenyzőt. Ez azonban az ő érdemeiből mit sem von le, hiszen a kiküldetési szintet megfutotta, ami kiváló teljesítmény.

Az athéni olimpikon Kovács Ida jól hajrázott az év végén, ami meg is hozta az eredményt, mivel az olaszországi Reggio Emiliában az év legjobb eredményét futotta meg maratoni távon, és alig csúszott le a dobogóról, az előkelő negyedik helyen végzett.

A VEDAC szenior atlétái, Gosztolai Mária és Benes Magdolna szintén kiemelkedő eredményeket értek el 2009-ben. Mária súlylökésben és diszkoszvetésben is ezüstérmet szerzett a Szenior Világjátékokon. Mindkét versenyszámban közel állt az aranyérem megszerzéséhez, így jó eséllyel indul a jövő évi, hazai rendezésű Európa-bajnokságon is. Magdolna idén a Veterán Atlétikai Világbajnokságon nehézkalapáccsal világbajnok lett, majd a hagyományos kalapácsvetésben megfejelte a teljesítményét egy bronzéremmel. A Tatán rendezett Többpróba Világbajnokságon négy aranyat is begyűjtött.


Kovács Ida és Gosztolai Mária (balra)

A felsorolt eredménylistát bővíti Mozsdényi Dávid, Fertig Fruzsina, Kulics Máté, Dobos Máté, Farsang Evelin, Lévai Dóra, Páli Viktor, Pálfi Brigitta, Tóth Lívia, Szalai Benjamin illetve Schwéger Norbert, akik mindannyian korosztályos világversenyen mérethették meg magukat az év során.


A VEDAC egyik futó csoportja

A felsorolt eredménylista biztosan nem teljes, soha ne legyen ennél rosszabb éve a VEDAC-nak!