Tippek kánikulában

Az elmúlt években egyre szárazabbak és melegebbek nyaraink. Idén sincs ez másképp, a tv-ben és rádióban vezető hír a hőségriadó, a napi hőmérséklet-rekord, és ezek következtében a tűzgyújtási tilalmak.

A nagy meleg nem csak a gyerekek és idősek szervezetét viseli meg, ilyenkor mindenkinek egy kicsit jobban kell figyelnie magára, és persze környezetére is. A legjobb, ha a meleg napokat strandon, vízközelben töltjük. Ezt azonban nem mindenki teheti meg. Elviselhetőbbé tehetjük az irodai munkát is egy-egy ventillátorral, emellett figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is. Közhely, ám valóban ilyenkor a legjobb szomjoltó a víz. Érdemes nem túl hideg vizet fogyasztani, hiszen egyrészt a hidegebb víz lassabban szívódik fel a gyomorban, másrészt 39 fokos kánikulában egy torokgyulladást sokkal rosszabb elviselni, mint máskor. Lehetőleg kerüljük a kávét (erős vízhajtó hatású, ami ilyen időben nem egészséges, és mellőzzük a cukros üdítőitalokat).

A fizikai munkát végzőknek nem csak a hőmérséklettel kell megbírkóznia, hanem sok esetben a napsugárzással is, így javasolt a megnövelt folyadékbevitel mellett ügyelni a pihenők, szünetek betartására is.

Aki úton van, tartson az autójában pár palack ásványvizet, lehetőség szerint pedig álljon meg sűrűbben pihenni egy-egy benzinkútnál. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy ilyen extrém melegben sokkal figyelmetlenebbek vagyunk, ez pedig az autóvezetőkre is vonatkozik. Legyünk türelmesek és segítőkészek a közúti közlekedésben, figyeljünk egymásra.

A teljes cikk a hajraegeszseg.hu-n olvasható.