Egyetemes egészség

Az egyetemista életmódhoz legtöbbször hozzá tartozik a különböző káros italok fogyasztása, a dohányzás, a hajnalig tartó „bulizás” és így a kevés alvás is.

De mit jelent ez? Milyen hatással van a szervezetünkre ez a megterhelő „néhány” év?
A XIX. században folyt kutatások eredményei alapján jöttek rá, már csaknem száz éve, hogy a test savasodása számos, manapság általánosnak számító egészségügyi probléma forrása. A test általános PH (potentia hydrogenii) /a hidrogén ereje/ értéke 7,35 és 7,45 közötti tartományban helyezkedik el. A semleges értéket a 7,0-ban határozták meg, ilyen például a desztillált víz, a skálán lefelé mozogva savas, felfelé pedig lúgos kémhatást tapasztalhatunk.

Az emberi szervezet bázikus anyagokat igényel a savak semlegesítéséhez. Ha testünk semlegesítésre való képessége kimerül, akkor a savak elraktározódnak a kötőszövetekben, az ízületekben és az izmokban, ami számos kóros folyamatot indíthat el. Az elsavasodás következtében a vér besűrűsödik, így a keringés lelassul, és kevesebb oxigén jut a sejtekhez, de a savlerakódás hatással van a gyomorra és a bélrendszerre is, ami mint tudjuk, testünk védekezőképességének közel 70 százalékáért felelős. A sav semlegesítéséhez a szervezet ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, kálium, cink, nátrium) von el elsősorban a csontokból, de a fogakból, a porcból és az izmokból is. A sejtek általában károsodnak és elpusztulnak, de vannak olyan speciális sejtek, amelyek éppen ebben a közegben képesek szaporodni, azonban ezek abnormális (mutáns) sejtekké válnak, képesek végtelen és rendszertelen burjánzásra, mivel már nem reagálnak az agyból érkező impulzusokra, eltérnek attól is, ami a DNS-emlékezetében kódként szerepel. Így keletkeznek például a daganatos betegségek.

A teljes cikk a hajraegeszseg.hu-n olvasható.