Elég a kifogásokból!

Alapvetően fogyni nagyon egyszerűnek tűnik: kevesebb kalóriát kell bevinned a szervezetedbe, mint amire szüksége van. Sajnos a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű, ezért is épülhetett egy egész iparág a fogyókúrára. Csodaszerek jönnek, csodaszerek mennek, a kilók azonban a legtöbb esetben maradnak.

Étkezés

Ha drasztikusan csökkented a bevitt kalória mennyiségét (koplalsz), rövid idő alatt érhetsz el látványos eredményt. A szervezeted a tartalékaihoz nyúl, ezeket kezdi el használni, ami súlycsökkenést eredményez. Ha a fogyásnak ezt a módját választod, a szervezeted elsősorban az izmaidat kezdi el bontani, így a leadott súly nagyobbik része izom-, és vízveszteség lesz, a zsírpárnák megmaradnak.
Fogyókúránál kiemelten kell figyelni a helyes táplálkozásra, a fogyasztott ételek összetételére, nagyon sokat számít, mennyi fehérjét, szénhidrátot, zsírt viszel be a szervezetedbe.

„…És ég a zsír”

Még a fülembe cseng, amikor ezt a mondatot harsogta az ország fitnesz-nagyura, aki saját bevallása szerint sokat küzdött a fölösleges kilóival. A zsír elégetéséhez igenis meg kell mozdulni. Persze mindezt szigorú diéta mellett, ugyanis csak mozgással, vagy csak diétával több kárt okozhatunk, mint amennyit a kitűzött cél érhet, egy azonban biztos: a kívánt eredményt nem fogjuk elérni. Nagyon fontos ezért, hogy az étrend megújítása mellett a mozgásra is figyelmet fordítsunk.

Ami miatt nem megy…
A leggyakrabb oka annak, hogy nem jön össze a súlyveszteség, az akaraterő hiánya, vagy sokszor a lustaság. Ilyenkor igyekszünk kifogások mögé bújni, majd ezeket egészen addig ismételgetni, amíg el nem hisszük, és végül beletörődünk.

Leggyakoribb kifogások

„Ilyen az alkatom.”

Ugyan vannak alkati különbségek, ez mégsem lehet ok a túlsúlyra. Az emberek azért nem fogynak le, azért nem csökken a testzsír-százalékuk, mert hiányzik belőlük a szükséges kitartás, önfegyelem. Ha ez megvan, csak akkor van esély a sikeres fogyásra (nem csak testtömeg-indexben, hanem testzsír-százalékban mérve is).

További kifogások és megoldások: Hajráegészség.hu