Okosító ételek gyerekeknek

Milyen ételeket részesítsünk előnyben gyermekünknél, hogy megkönnyítsük számára az iskolás éveket?

Napjainkban egyre több kisiskolás gyermek küzd tanulási nehézségekkel, valamint különféle viselkedési problémákkal. Sok gyerek emiatt könnyen lemarad a tanulásban, nem tud lépést tartani társaival, ami aztán további nehézségekhez vezethet. A koncentrálási és tanulási problémák egy kis odafigyeléssel könnyedén kezelhetőek - gyógyszerek nélkül. Számos olyan táplálék van a környezetünkben, amelyek különösen fontosnak az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és segítenek a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeknek.

Milyen ételeket részesítsünk előnyben gyermekünknél, hogy megkönnyítsük számára az iskolás éveket?

Az első számú okosító tápanyag az omega-3 zsírsav

Az omega-3 zsírsavak egyik legfontosabb hatása, hogy javítják a gondolkodásért és az értelmi képességekért felelős agyterületek működését.

Az omega-3 zsírsavaknak több fajtájuk van, az egyik legfontosabb a DHA, mivel ez teszi ki az emberi agy kb. 30%-át. Ez a zsírsav alapvető szerepet játszik az agyban levő idegsejtek közti kommunikációs folyamatokban. Az intelligencia és az értelmi képességek pedig ezen a kommunikáción alapulnak. Az omega-3 bevitel különösen akkor fontos, amikor a gyermekek agya a legnagyobb mértékben fejlődik, azaz kb. 14 éves korig.

Eszerint a gyerekek intelligensebbek lesznek az omega-3-tól?

Egy vizsgálat például kimutatta, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek étrendjét megfelelő mennyiségű omega-3-mal egészítették ki, jobb lett a problémamegoldó és koncentráló képessége, valamint gyorsabb lett a felfogása. Egy másik, 8-9 évesek körében végzett kutatás azt mutatta, hogy a rendszeresen omega-3-hoz jutó gyermekek 81%-a jobban olvasott, 67%-a jobban írt, 74%- a pedig jobb eredményeket ért el matematikából. A kutatók szerint a pozitív változások hátterében a koncentráló képesség javulása áll. Ez különösen fontos lehet azoknál a gyerekeknél, akik szétszórtak és nehezen tudnak figyelni a feladatokra.

B-vitaminok

A b-vitamin család tagjai rendkívül pozitív hatással vannak az agyműködésre. Fokozott szellemi terhelés, vagy nehezen tanulás esetén elsősorban a b-1 vitamint fogyasztják az emberek. Természetes forrásai pl. a sovány disznóhús (ez tartalmazza legnagyobb mennyiségben a tiamint), valamint a teljes kiőrlésű malomipari termékek, és az olajos magvak.

A fenti élelmiszerekkel a gyerekek is könnyedén be tudják juttatni szervezetükbe a szükséges mennyiséget. Naponta egy marék dió, mandula, vagy mogyoró fogyasztásával hozzájuthatnak a számukra megfelelő mennyiségű b-1 vitaminhoz. Ha ezt nem tudja megoldani, akkor érdemes olyan komplex gyerekvitamint választani, ami tartalmazza a tiamint is.

Hogyan tudnak segíteni a tiszta víz és a sötét bogyós gyümölcsök? Olvasd el a teljes cikket a Hajráegészség.hu-n!