Afrikában készült a jövő reménysége

Szakmabeliek már most Kiss Balázs, olimpiai bajnok utódjának tartják a mindössze 18 esztendős kalapácsvetőt, Hudi Ákost.

A VEDAC kiválósága rendkívül szerényen nyilatkozott azután, hogy 2009-ben az év junior atlétájának választották, és a tavalyi teljesítményéért a Héraklész Program Gáláján sportági kitüntetést kapott. Ákos már javában készül az idei megmérettetésekre, a napokban tért haza a dél-afrikai edzőtáborból.

- Milyen eredményeid alapján érdemelted ki az „ Év Junior Atlétája” címet 2009-ben?

- A tavalyi év a téli dobóbajnoksággal indult, ahol saját szerrel (6kg) a juniorok között nyerni tudtam. Ezután a felnőtt téli dobóbajnokság következett, ahol a dobogó második helyét sikerült elcsípnem az olimpiai ezüstérmes Pars Krisztián mögött. Ezzel kivívtam a Téli Európa Kupa indulási jogát felnőtt szerrel (7,26kg), ahol az U23-as korosztályban nagy egyéni csúcsot dobva a negyedik helyen végeztem. Az alapozás befejezését követően jött a többi verseny, ami az év legfontosabb megmérettetésére, a Junior EB-re való felkészülés volt. Június végén megnyertem a Junior Országos bajnokságot, ahonnan a következő út már az EB-re vezetett. Az Európa-bajnokságon a selejtezőben elsőre sikerült teljesíteni a selejtező szintet (71,00 m). Két nap múlva következett a döntő, ahol szintén az első kísérletemmel értem el a legjobb eredményemet 79,14 m-et és ezzel ezüstérmet szereztem. Igaz 40 cm-rel lemaradtam a dobogó legfelső fokáról, de a második hely így is nagy öröm volt számomra. Az Eb-t követően a Felnőtt Országos Bajnokság következett, ahol ismét nagy egyéni csúccsal a második helyet sikerült kivívnom.


Fotó: Igaz Bálint

- Mióta vagy tagja a Héraklész Programnak? Mesélj egy kicsit a programról!

- 16 éves korom óta vagyok tagja a Héraklész Program „A” keretének. Maga a program azért jött létre, hogy segítse az utánpótlás legtehetségesebb versenyzőit egészen az olimpiáig. Ez a segítség a kétévente adott felszereléssel, illetve edzőtáborozási lehetőségekkel ad esélyt a versenyzőknek a legjobb eredmény elérésére.

- Januárban megkaptátok az edződdel, Zentai Tiborral a Héraklész Program sportági kitüntetését is. Milyen érzés volt egy újabb címmel gazdagodni?

- Természetesen nagyon jó érzés volt, de sajnos nem tudtam személyesen átvenni, ugyanis a gála időpontjában a Dél-Afrikai Köztársaságban voltunk edzőtáborozni. Ezt a díjat azok kapják ,akik a tavalyi évben kiemelkedő nemzetközi eredményt értek el saját illetve magasabb korosztályokban is.

- Említetted az edzőtábort. Miért mentetek pont Dél-Afrikába?

- A Magyar Atlétikai Szövetség szervezte az edzőtábort, azokat a sportolókat választották ki, akik voltak világversenyen, illetve arra készülnek. Azért mentünk Dél-Afrikába, mert ott ilyenkor is nyár van, és a meleg éghajlaton való edzés egy plusz löketet ad nekünk a felkészüléshez. Növelni tudjuk a dobásszámot anélkül, hogy megfagynánk a repkedő mínuszokban. Ráadásul ott ki tudunk zárni mindent, ami esetleg zavarhatja a felkészülést, és tudunk csak az edzésre koncentrálni.

- Hogyan teltek az edzőtábor napjai?

- Két hétig voltunk kint, és napi két edzéssel készültünk. Az első hét nagyon kemény volt, a végletekig mentünk minden terhelésben. A délelőtti edzésen rengeteget dobtunk kalapáccsal, de sokszor dobtunk diszkoszt, illetve löktünk súlyt is. Délután általában tornatermi edzés volt szökdeléssel, futással és súlyemeléssel. A második hét egy kicsivel lazább volt, persze csak az elsőhöz képest. Az utolsó előtti napon tartottunk egy szintfelmérő versenyt, ahol 71 métert (6kg) dobtam, ez bíztató a jövőre nézve. Úgy érzem, hogy jól sikerült az edzőtábor, nagyon fárasztó volt, de tudom, hogy a kemény munka mindig meghozza gyümölcsét.

- Melyik versenyekre készülsz most, és mit vársz magadtól?

- A következő verseny a téli dobóbajnokság, ahol a saját korosztályomban és a felnőttek között is indulok. A junior versenyen nagy harcot várok az első helyért, amelyet a szombathelyi ellenfelemmel, Szabó Dániellel fogok megvívni. A felnőttek között szeretnék a dobogón végezni, mert ez a verseny egyben válogató is a téli Európa-Kupára.

- Milyen célokat tűztél ki magad elé 2010-re?

- Elsődleges célom a Junior Világbajnokság megnyerése, de a dobogós helyezés elérése a minimum. 80 méter fölött akarok dobni 6kg-os kalapáccsal. Szeretnék kijutni a felnőtt Európa-bajnokságra is, ott helytállni, és az egyéni csúcsomat megdönteni. Ehhez 74,00 métert kell dobnom felnőtt szerrel, ami nem tűnik lehetetlennek, mert 2009-ben már 70 méter fölötti eredményem is volt.