Szilveszter Rallye – 2. nap - a verseny

Ma este zárult a 16. Szilveszter Rallye a Hungaroringen. Abszolútban a versenyt a Vincze Ferenc - Kuti Péter páros nyerte, a második helyen az ifj Cseh Vilmos - Németh Gergely páros, míg harmadig helyen az ifj. Kiss László - Varga Zsuzsanna duó ért be, mindhárom csapat Mitsubishi Lancer Evo IX-es versenyautóval.

Az idő kedvezett ma a versenyzőknek és a nézőknek egyaránt, a verseny teljes ideje alatt sütött a nap, a -2, -3 fok ellenére egész nap lehetett nézni a versenyt. A több mint 240 versenyzőből végül 165 ért be a célba, igaz sokan szuperrally „kategóriában”, vagyis versenyen kívül.

Versenyzőinket kérdeztük: ez mit jelent számukra?

Horváth N. (pilóta): - Azt jelenti, attól, hogy valaki kiesik, az már a dobogóra nem állhat, a valódi időversenyben nem vehet részt, de mehet a pályán, gyakorolhat, élvezheti a versenyzést. Csak éppen nem kap – bajnoki versenyen – pontot, itt a Szilveszter Rallye-n (A Szilveszter Rallye nem számít bele a bajnokságba – a szerkesztő), és nem kaphat kupát. Viszont kihagyhat gyorsasági szakaszokat, amíg összerakják az autót.

Pató S. (navigátor): - Ékes példája ennek a mi csapatunk. Ma reggel az első gyorson eltörött az egyik féltengely, nem tudtunk továbbmenni. A kiesés után az autót összeraktuk, és kértük, hogy mehessünk, már versenyen kívül, de rendesen a mezőnnyel futva a gyorsasági szakaszokat. Engedték, mentünk, amin végre beértünk, ott a kategóriában jó időnk lett.

Kipróbáltok ezen a versenyen mindent, amit technikai sport hordoz?

Horváth N.: - Az biztos, hogy egy percig sem unatkoztunk. Nem estünk be sehova, azon kívül sok minden megvolt. Tesztverseny volt ez nekünk, így is kezeljük. Elromlott a valódi versenyautónk, a kölcsönautóra csak utcai téligumi készletünk volt, csináltunk egy féltengely-törést, és még itt vagyunk. Mindezt új párosként, mert nem csak az autóval nem mentünk még tesztet, együtt sem versenyeztünk.

Ezek szerint elégedettek vagytok az eredménnyel?

Pató S.: - Amikor tudtunk menni, akkor jó időt mentünk. Persze ehhez tudni kell, hogy ez a kategória nagyon tág, de látjuk, hogy ma kik voltak előttünk, kik voltak mögöttünk. A Miskolc Rallyen majd meglátjuk, még tesztelünk, gyakorlunk addig sokat.

A 0. nap és az 1. nap beszámolóját is figyelembe véve nagyon mozgalmas és akadályokkal teli versenyen van túl a Horváth-Pató páros. Helytállásukhoz gratulálunk, és sikeres versenyzést kívánunk az újévben!