Vereség Dunaújvárosban

A rutinosabb és jobb játékerőt képviselő Gorillaz magabiztosan győzött a lelkesen küzdő Wildfires ellen.

Idei első bajnoki mérkőzését játszotta amerikai foci csapatunk, mivel a Budapest Titans elleni mérkőzést elhalasztották a pálya használhatatlansága miatt.

A napok óta tartó rendkívüli esőzést szerencsére a délelőtt folyamán felváltotta a napsütés, melynek köszönhetően jó minőségű pályán fogadhatta a Gorillaz a Veszprém Wildfires csapatát. A második félidőben azért többször is próbára tették futó záporok a nézők türelmét, de a Gorillák jó játékát látva biztosan nem bánták meg, hogy végig állták az égi áldást.

A pénzfeldobást a Gorillaz nyerte, és második félidei választást kértek. A veszprémiek csapatkapitánya viszont mindenki meglepetésére kickoffot választott, így a második félidőben is a hazai támadók kezdhettek visszahordással.

A vendég kezdőrúgás jókorára sikeredett, touchback után 20 yardról jöhetett az Újváros. Hosszú drive-ot vezetve szépen haladt előre a támadás, a vendég védelem nem tudta megállítani az erőteljes futójátékot. Ráadásul sikeres passzokkal is előrukkolt a Gorillaz, Juhász Attila (#5) szépen találta meg elkapóit, több first downhoz juttatva a hazai csapatot. A dunaújvárosi offense végig magabiztos volt, az átalakított fal jó munkájának köszönhetően a mérkőzésen bátran mentek neki a negyedik kísérleteknek is a támadók, jobbára sikerrel. A befejezést Nagy Zsolt (#12) vállalta magára, aki a harmadik idényében végre megszerezte élete első TD-jét egy szép futás után. Az extrát ezúttal Baranyai János (#59) értékesítette, aki szintén első ízben talált be bajnoki mérkőzésen, 7-0. A hazai kickoff után jöhetett a Veszprém, azonban nem jutottak messzire első támadásukból, punt után újra hazai offense játékosok mehettek fel a pályára, hogy néhány futás után vége legyen az első negyednek.

A második hazai támadás megakadt, azonban a puntot követően a vendég visszahordó elejtette a labdát, amire remek ütemben vetődött rá Kövesdi István (#32), így 30 yardról jöhetett újra a Gorillaz. Néhány play után egy fake-et megevett a komplett vendég védelem, szépen forgott ki Juhász a labdával és érintés nélkül futhatott TD-t az újvárosi irányító az elkapók blokkjai között - 13-0. A túl magas long snap után az extrát végül blokkolni tudta a vendégcsapat.

A Wildfires visszahordójának, Cziszer Gergőnek (#1) nem szegte kedvét a korábbi labdavesztés, a hazai pontszerzést követő kickoff elkapása után begyújtotta a rakétákat és 80 yardot futva meg sem állt az end zone-ig. Dunaújvárosi speciális egység még sohasem kapott visszahordásból touchdownt, így Grátz Vilmos edző fogalmazzunk úgy, "nem dicsérte meg" játékosait a súlyos baki után; a sikeres extrával 13-7 lett.

A Wildfires védelmének így csupán rövidke pihenő jutott, amit bizonyára nem nagyon bántak, újra meccsben voltak a vendégek. A Gorillaz offense-t azonban nem lehetett megállítani, erőfutásokkal és rövid passzokkal operálva meneteltek előre. Még egy clipping miatt kapott 10 yardos büntetés is belefért, ugyanis Bachrathy Dániel (#14) a testvére által "kiharcolt" büntetés hosszánál még többet is visszahozott a következő playben, remek end around futással. Újabb tökéletes futójáték után Nagy Zsolt köszönt be ismét, a remekül játszó back 15 yardot tett meg az end zone-ig egy belső futás során. Ha egy üzlet beindul..., Baranyai extrája után 20-7-re módosult az állás. A negyed utolsó Wildfires támadás sorsát Keresztes Csaba (#93) mélyen mínuszban kiosztott sack-je pecsételte meg.

A harmadik negyedben nehézkesen szedte össze a hazai visszahordó a vendég kickoffot, futása után 30 yardról jöhettek az Ezüsthátúak. A támadássorozat a szokásos magabiztossággal folyt, rendre Kovács Péter (#30) first down-ok, majd végül Tóth János (#81), a tavalyi év MVP-je szerzett futott TD-t 10 yardról. A rúgótársát váltó Fridrich Tamás (#89) értékesítette az extrát, 27-7-es magabiztos vezetés tudatában mehetett fel a Gorillaz defense.

A Wildfires a záporok közepette is felszívta magát néhány first down erejéig, azonban irányítójukat több ízben is földbe döngölte Miklós István (#77), ráadásul Baranyai is sikeres blitzeket indított középről hasonló végeredménnyel. Közben volt egy interception veszprémi, kettő pedig hazai részről, így több drive is gyorsan ért véget ebben az időszakban. Egy távoli field goal kísérletre azért futotta a vendégek erejéből, erő volt benne, de túl széles lett - újabb Gorillaz támadás kezdődhetett. Ez már kevésbé volt sikeres, ugyanis a red zone-on belül megfogta a Wildfires a 4. kísérletre hívott QB sneaket, így saját végzónája elől kezdhetett támadni a Veszprém.

A negyedik negyedben a szorongatott pozícióból nem tudott kijutni a vendég csapat, ráadásul váltott szabálytalanságok után Helényi Árpád (#56) harcolt ki fumble-t 2 yardra az end zone-tól, melyre "kollégája", Lengyel Zoltán (#55) vetődött rá. Sokkal kedvezőbb támadópozíciót nehéz lett volna elképzelni, ráadásul büntetés miatt még ez a távolság is feleződött. Ekkor meglépte a hazai csapat azt, amire 8 mérkőzés óta vártak a szurkolók, rövid slant passzt behúzva Bachrathy Dániel szerzett pontokat Juhász átadásából. A sikeres passzon felbuzdulva Fridrich értékesítette az extrát is, kialakítva ezzel a 34-7-es végeredményt.

Még volt 4-5 drive a hátralévő 7 percben, de az ekkor már minden játékosának lehetőséget adó Gorillaz nem tudott több first down-t elérni, mint ahogyan a veszprémiek sem jutottak az end zone közelébe. A pálya közepén zajló meddő küzdelem végére a hazaiakhoz
került a labda, az óra lefutott, nyertek a Gorillák.

A mérkőzés MVP-jének a Gorillaz fullbackjét, Nagy Zsoltot (#32) választották.

Forrás: Bachrathy Kornél, gorillaz.hu, sportmedia.hu

Dunaújváros Gorillaz – VESC Wildfires 34:7 (7:0, 13:7, 7:0, 7:0)