Veszprémben járt Az Egy CSEpp Teszt

Több száz érdeklődőt vonzott az ECSET (Egy CSEpp Teszt) legutóbbi állomása, Veszprém. A hatalmas hőség ellenére nagyon sokan érkeztek az Óváros téren felállított sátrakhoz, hogy felméressék egészségüket.

Veszprém megyét a rendezvényen a Jóban Rosszban c. sorozat Pongrácz doktora, Gazdag Tibor képviselte, aki nem messze lakik a megyeszékhelytől.

Az Egy csepp Figyelem alapítvány ingyenes rendezvényén a 77 Elektronika sátrában 10 esetben szűrtek ki magas vércukorszintet a szakemberek, ebből két ember tudott cukorproblémájáról. A legmagasabb érték 11,8-at mutatott, ami a megengedett szint csaknem kétszerese - tájékoztatott az egycseppfigyelem.hu.

Míg a kívánatos koleszterinszintnek 3-5 mmol/liter körül kell lennie, Veszprémben 7 embernél talált olyan eredményt az Accutrend készüléke, amely eltér az átlagostól. Ezek a magasabb értékek egyébként mind az '50-60-as korosztálybeliektől származnak. Az Omron sátrában 24 magas vérnyomást mutattak a gépek, a legmagasabb érték 170/97/89 volt. A szakemberek azokat is a kezelőorvosukhoz irányították, akik már tudtak betegségükről.

A La Roche Posay bőrgyógyászai melanóma-szűrésük során 1 gyanús esetet fedeztek fel, neki javasolták a megfelelő szakember felkeresését. Hatalmas érdeklődés mutatkozott - az újdonságnak számító - rizikóbecslés után is! Gyógyszerészek egy számítógépes program segítségével elemezték az érdeklődők eredményeit, majd hasznos tanácsokkal látták el az embereket, egészségük tudatosabb megőrzése érdekében.

Gazdag Tibor - megyéje kedvéért - legalább akkora lendülettel állt a különböző szűrővizsgálatok elé, mint ahogy azt egy igazi doktor tenné:

- Nem félek a tűtől, hiszen én orvos vagyok - viccelődött az egyik nővérrel, de azért biztos, ami biztos, nem nézett oda addig, amíg a műveletet végre nem hajtották. Aztán persze kiderült, hogy aggodalomra semmi oka sem lehet, hiszen minden tesztje tökéletes eredményt mutatott.

Az ECSET országjáró egészségügyi felmérése folytatódik, a következő állomása Kaposváron, a Kossuth téren lesz, 2010. június 18-án, 11 és 16 óra között. Az ECSET az ötödik Egy csepp Világnapon zárul le hivatalosan, november 14-én a SYMA Csarnokban, ahol kiderül, melyik megyeszékhely nyeri el az ország "Legegészségesebb városa" díjat.