Szoros mérkőzésen győzött a VESC

A Veszprémi Egyetemi SC a női NB1 alapszakaszának harmadik fordulójában az Újbuda TC csapatát fogadta, akiket a néhány héttel ezelőtti Balaton Kupán 3:0-ra vertek a lányok.

Az első játszmában sikerült hamar ellépnie a lányoknak az ellenféltől, rövid idő alatt már 7:2 állt az eredményjelzőn. A vendégeknél Fekete remekelt, akinek ütései rendre célt találtak, így sikerült 3 pontra megközelíteniük a hazaiakat. Földesi két szép blokkolásával, valamint fogadhatatlan nyitásával tartottuk az előnyünket, azonban a fővárosiak két pontos ütéssel 11:10-re zárkóztak fel. Egyre nagyobb volt a küzdelem, 13:10-es hazai előnynél az Újbuda edzője, Borkovits Zoltán időt kért. Bodnár Rita és Pintér Eszter pontjaival folytatódott a mérkőzés, a vendégek csak Fekete megoldásaiban bízhattak, benne sem mindig (16:11). Balczó sorozatos rontásainak tovább nőtt a VESC előnye, a végén Környei Dóra okos, pontos ejtése, majd blokkról kipattintott ütése, valamint Szelle erőszakos, ügyes megoldása jelentette a szett lezárását, 25:19.

Jezerniczki ütötte a második szett első pontját, de Haász Judit hamar válaszolt rá. Fekete ászszervájával először vezetett az Újbuda (2:3), de előnyük nem tartott sokáig, remek megoldások révén ismét nálunk volt az előny (5:3). Alaposan hullámzott a játék, Veszprém nyitásfogadása pontatlanabbá vált, így gyors támadásokra sem volt lehetőség. Földesi helyett Pintér Eszter küldte pályára Oláh János, de a játék képe nem változott, sok támadást rontottak a bakonyiak (9:12). Könnyedén növelték előnyüket a budapestiek, szerváikra és ütéseikre nem tudtak válaszolni a hazaiak (10:16). Jezerniczki újabb pontját követően Borkovits edző időt kért (16:20). A legvégén a hazaiak a pokolból támadtak fel (17:22, 21:23), hősies küzdelemben, egy maratoni hosszúságú labdamenet végén Balczó rontásával egyenlítettek (23:23). Több játszmalabdája is volt mindkét együttesnek, de végül hihetetlen izgalmak közepette a házigazda ütötte be a szettet lezáró pontot (29:27).

A harmadik játszma Szelle Dóra lábbal történő mentésével indult, de Környei ütését szépen sáncolták, így az Újbuda szerzett vezetést. A folytatásban zsinórban négy pontot szerzett a VESC, ezért Borkovits edzőnek hamar időt kellett kérnie (4:1). Ismét az első szettben látott jó játékát hozta a Veszprém, csak a nyitásokkal akadtak problémák. A vendégek ismét időt kértek, edzőjük próbálta felrázni a játékosokat. Nem röplabdázott hibátlanul a VESC, de a nyitásfogadás stabilizálódott, és a támadások is pontosak voltak, Szelle, Környei, Jezerniczki és Kovács is pontot szerzett. A második technikai szünet (16:10) után elkezdett zárkózni az Újbuda, de hamar rendezte sorait a Veszprém, és megint biztossá tette vezetését (20:14). Tovább hullámzott a játék, újra a fővárosiak szereztek fontos pontokat, ezért Oláh Jánosnak kellett időt kérnie. Nem volt átütőerő egyik csapat játékában sem, a vendégek Kiss Regina nyitásával feljöttek egyetlen pontra (22:21)! Király kulcsfontosságú pillanatban rontott, de aztán két jó ütéssel javított (24:24)! Fekete ütésével, majd Gombai Melinda blokkjával sikerült a vendégeknek megnyerni a harmadik szettet (24:26).

A negyedik játszmában Környei, Földesi és Szelle Dóra parádés nyitásaival és ütéseivel ellépett a házigazda (13:4), de az előzmények ismeretében még ekkor sem lehetett százszázalékosan biztosnak tekinteni a Veszprém győzelmét. A második technikainál már több mint tíz ponttal vezettek a bakonyiak (16:5). A folytatásban felváltva szerezték a pontokat a csapatok (20:10), így lassacskán elérkeztek a végjátékhoz. Amikor már végképp úgy tűnt, hogy vége a meccsnek, Oláh Jánosnak időt kellett kérnie, mert ismét zárkózni kezdett az Újbuda (24:18), de együttese ezúttal nem rontott, 25:20-ra megnyerte a szettet.

A VESC 3:1-es győzelme teljesen megérdemelt, a hullámzó játék mellett szép megmozdulásokat is láthatott a közönség.

 

Mérkőzéstükör

Oláh János: Nehéz mérkőzésre számítottam, meccs előtt többször is felhívtam játékosaim figyelmét, hogy felejtsék el a néhány héttel ezelőtti összecsapást. Az Újbudától azt kaptam, amit vártam, rutinos, nyugodt, technikás játékosokból álló csapat, úgy érzem, mi kicsit fiatalosabbak vagyunk, az utóbbi két hétben gyakoroltakat a lányoknak a meccsen is sikerült részben megmutatniuk, lendületesebben, mozgékonyabban játszottunk, ennek is köszönhetjük a győzelmünket. Sajnos még mindig elérik a csapatot a kisebb hullámvölgyek, de ez női röplabdában megszokott, magasabb szinten is előfordul, Magyarországra ez még inkább jellemző.

Következő mérkőzések:
2009 / 2010 Magyar Kupa, 1. forduló. Október 7. 17.00: Szombathelyi ESE–Veszprémi ESC, illetve hétvégén a még veretlen Kaposvár otthonába látogatnak a lányok.

 

Veszprémi Egyetemi SC – Újbuda TC 3:1 (19, 27, –24, 20)

Veszprém, 100 néző
Játékvezetők: Szabó Zs., Stefik

Veszprém: Bodnár 3, Kovács A. 9, Földesi 17, Környei 12, Szelle 14, Jezerniczki 13. Csere: Vida (liberó), Pintér, Tobak. Edző: Oláh János
Újbuda: Kiss R. 5, Fekete K. 18, Balczó 4, Király B. 10, Gombai 5, Haász 8. Csere: Hajagos (liberó), Baji 10, Czár 2. Edző: Borkovits Zoltán.