A világ legnagyobbját dobta

A VEDAC 15 éves kalapácsvetője, Pásztor Bence a serdülő korosztály 10 éve fennálló csúcsát döntötte meg. A serdülőknél nem tartanak nyilván hivatalos világcsúcsot, de Bence teljesítménye a világ eddigi legnagyobb dobása.

A veszprémi atléta egy másik magyar, Horváth József (Dobó SE) nem hivatalos világcsúcsát döntötte meg a tervezettnél néhány nappal korábban.

- A Balaton Bajnokságra terveztük edzőmmel, Zentai Tiborral a csúcsdöntést, így is volt összeállítva az edzéstervem, de amikor megtudtam, hogy három nappal előtte Veszprémben lesz a juniorok válogatott viadala, a hír rögtön felspanolt – mondta a MOL Tehetségtámogató Programjának kiválósága.

A válogatott viadalon a VEDAC másik kiváló kalapácsvetője, Hudi Ákos 6 kg-os szerrel a világ idei legjobbját dobta, 81,15 méteres egyéni csúcsával megerősítette helyét a világranglista élén. A kiváló teljesítmény után néhány órával állhatott dobókörbe Pásztor Bence.

- Ákos teljesítménye hihetetlenül jó hangulatot teremtett az egész csapatban, és sikerült még jobban ráhangolódnom a versenyre. Az egész délelőttöt a fejben való felkészülésre szántam, relaxáltam, és végig teljesen nyugodt voltam. Szerdánként az edzés is mindig jól szokott menni, a hét közepén van valami a levegőben. Sokan voltak a versenyen, és úgy éreztem, hogy mindenki azt szeretné, ha megdobnám a csúcsot, éreztem a pozitív energiát – magyarázta a 4 kg-os szert 85,49 méterre repítő atléta.

Bence már 12 évesen a legnagyobbat dobta Európában, tavaly kétszer is megjavította az országos csúcsot, és mindhárom dobószámban – kalapácsvetésben, diszkoszvetésben és súlylökésben is – magyar bajnok lett.

- Tavaly sokkal magasabb szintre jutottam technikailag, erőnlétileg és mentálisan is. Már télen hat méteres egyéni csúcsot dobtam, 20 centiméterre voltam az országos csúcstól, amit májusban négy méterrel javítottam meg, majd ősszel még 31 centivel. Az OB-n tripláztam, ami óriási élmény volt, és nagy lendületet adott – emlékezett vissza Pásztor Bence.

A korosztályából kiemelkedő kalapácsvető az idősebbek között is megállja a helyét, jelenleg az ifjúsági világranglistán 4. helyen áll. Már tavaly döntős lehetett volna világversenyen, de még túl fiatal volt.

- A Balaton Bajnokságon 68,92-t dobtam, amivel az Ifi Világbajnokságon 7. lehettem volna, de a korhatár miatt nem indulhattam. Jövőre viszont már indulhatok az Ifi VB-n, ahol világcsúccsal szeretnék nyerni, majd a juniorok között is szeretnék az Európa-bajnokságon részt venni, és döntőbe kerülni.