Elismerték 2018 legjobbjait

A hagyományos Veszprém Megyei Sport Díjátadó Gálán a legjobb sportolókat, edzőket és sportvezetők munkáját ismerték el.

A Veszprém Megyei Önkormányzat és a Veszprém Megyei Sportszövetség december 14-én rendezte meg a hagyományos év végi sport díjátadó gálát, melynek keretében átadták a 2018. évi Tüskés Endre-díjat, a Veszprém Megye Legjobb Sportolója díjakat és a szövetségi elismeréseket.

A Veszprém Megyei Sporttanács posztumusz Tüskés Endre díjat adományozott Bácskai Sándornak, a röplabda sportban és a veszprémi sportéletben végzett munkájáért, elévülhetetlen érdemeiért. Tüskés Endre díjat kapott Éles József egykori kiváló kézilabdázó és jelenlegi utánpótlás edző, valamint Máté István, a Veszprém Megyei Labdarúgó Szövetség 28 éve tevékenykedő elnökségi tagja.

A Veszprém Megye Legjobb Sportolója díjat a gyermektől a szeniorig összesen 12 kategóriában adták át. A gyermek lányoknál Gaál Zsóka, az Ajkai Bányász SK U12 Egyéni Rapid Európa-bajnok sakkozója (edzői: Ruck Róbert és Varga Zoltán) bizonyult a legjobbnak. A fiú gyermek kategóriában Bálint Gergő, a Veszprémi Honvéd SE diákolimpiai bajnok és csapat országos bajnok tájfutója (edzője: Németh Zsoltné) vehetett át díjat.

A serdülő lányoknál a VEDAC atlétája (edzője: Máhl Krisztián) bizonyult a legjobbnak, aki gerelyhajításban és diszkoszvetésben is megnyerte a magyar bajnokságot, a Serdülő Ligát és az U16-os válogatott viadalt is. A serdülő fiúk között Kalocsai Péter, a Veszprémi Ász Tenisz Klub teniszezője (edzői: Horváth Ádám, Selmeci Petra) lett a díjazott, aki korosztályos magyar bajnok, de az U16-os ranglistát is vezeti.

Az ifjúsági és junior korosztály mindkét díját a VEDAC atlétái vehették át. A ifjúsági lányok között Gombás Petra lett a díjazott (edzője: Orbán Éva, Zentai Tibor), aki a téli dobó, majd az ifjúsági országos bajnokságon is harmadik helyen végzett kalapácsvetésben, teljesítette az Ifjúsági Európa- bajnokság kvalifikációs szintjét, és megnyerte az Ifjúsági Liga döntőt. Az ifjúsági fiú kategóriát Péringer Márk nyerte (edzője: Mozsdényi Dávid), az ifjúsági Európa-bajnokságon elért 10. helyezésével kivívta az Ifjúsági Olimpia részvételi jogát, ahol a 13. helyen végzett.

A junior nők között Máté Fanni Szabina országos bajnok gerelyhajító bizonyult a legjobbnak (edzője: Török Krisztián), az U20 Válogatott Viadalon a 3. helyet szerezte meg, és részt vehetett a junior világbajnokságon. A junior férfi kategóriát a junior világbajnokságon részt vett Czeller Gábor Sándor (edzője: Orbán Éva, Zentai Tibor) nyerte, aki a téli dobó OB-n kalapácsvetésben és diszkoszvetésben is második, a junior országos bajnokságon és az U20 Válogatott Viadalon kalapácsvetésben harmadik lett.

A felnőtt női kategóriában Mucsy Petra, a Veszprémi Taekwon-do SE többszörös magyar bajnok sportolója (edzői: Sebestyén Pál, Kerekes Balázs, Somlai János) vehette át a díjat, aki az Európa- bajnokságon erőtörésben egyéniben és csapatban is 1. helyen végzett. A felnőtt férfi kategóriában Rasovszky Kristóf, a Balaton Úszó Klub versenyzője (edzője: Szokolai László) bizonyult a legjobbnak, aki az Európa-bajnokságon nyílt vízi úszásban 25 km-en és 5 km-en első 10 km-en második helyet szerzett, a Világ kupán 3. lett.

A szenior nők között a VEDAC atlétája, Gosztolai Mária vehetett át elismerést (edzője: Páli Viktor), aki súlylökésben és diszkoszvetésben is megnyerte a szenior országos bajnokságot és a szenior világbajnokságot is. A szenior férfiak között Benedek István, a Balaton-Party Kerékpáros Egyesület országúti kerékpárosa nyert az Austrian Top Tour elnevezésű osztrák versenysorozat (55 és 60 évesek között) legidősebb tagjaként elért győzelmével.

A csapat kategóriában a VFC USE U16-os lány csapatát (edzőik: Rugovics Vendel vezetőedző, Donát Máté és Weinhoffer Csaba edzők, Farkas Katalin kapusedző) díjazták, a csapat az Országos U16 Nagypályás bajnokság nyugati csoportjában, a Veszprém Megyei Futsal Bajnokságban és a Veszprém Megyei Strandfoci Bajnokságban is bajnoki címet nyert.

A speciális sport kategóriában is átadták a díjakat: Bíró Nóra, a várpalotai Bartos Sándor általános iskola tanulója (felkészítő: Mursa Éva), aki a Diákolimpia országos döntőn 30 méteren és kislabdahajításban első, egyéni összetettben második lett. Ignácz Erzsébet, az ajkai Molnár Gábor általános iskola tanulója (felkészítő: Szélessy Péter) 300 m síkfutásban a megyei diákolimpián első, az országos diákolimpia második lett. Mikolics Anna, a várpalotai Bartos Sándor általános iskola tanulója (felkészítő: Csáktornyai Józsefné és Szukics Tibor) magasugrásban megyei és országos diákolimpiai bajnok, asztaliteniszben megyei diákolimpiai első, országos diákolimpia második. Nagy Krisztina, a várpalotai Bartos Sándor általános iskola tanulója (felkészítő: Csáktornyai Józsefné megyei és országos diákolimpiai bajnok. Nagy Mónika, a tapolcai Szász Márton általános iskola tanulója (felkészítő: Egyedné Kiss Katalin) a megyei diákolimpián 100 méteren, kislabdahajításban és magasugrásban is első, az országos diákolimpián kislabdahajításban második. Orsós Olga, a csabrendeki általános iskola tanulója (felkészítő: Klung Irén) távolugrásban megyei diákolimpiai első országos diákolimpiai harmadik. Pente Anita, a pápai Balla DSE sportolója (felkészítő: Czoborné Kilián Ildikó) 400 méteren országos diákolimpiai bajnok, mezei futásban harmadik. Sperl Armand, az ajkai Molnár Gábor Általános Iskola tanulója (felkészítő: Szélessy Péter) magasugrásban megyei diákolimpia 1., országos diákolimpia 3., 800 méteren megyei diákolimpia 1., országos diákolimpia 4., Speciális Olimpiai Világjátékokon padlóhoki csapat tagjaként első. Szórádi Barbara, az ajkai Molnár Gábor általános iskola tanulója (felkészítő: Szélessy Péter) 800 méteren megyei diákolimpia első, országos diákolimpiai harmadik. Takács Szimonetta, a veszprémi Bárczi Gusztáv általános iskola tanulója (felkészítő: Titscher Mónika) kislabdahajításban megyei diákolimpiai első, országos diákolimpiai harmadik.

Szövetségi elismerést vehetett át Bakonyi Ferenc, a Veszprémi Asztalitenisz SE alapító tagja és alelnöke; Pogány Tamás, Veszprém Megyei Autósport bíró; Bene Tamás, a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség elnökségi tagja, Galler Roland, az ajkai kézilabda szakosztály technikai vezetője; Nagy Róbertné Lantos Tünde, utánpótlás kézilabdaedző; Tóbiás Richárd, a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség Versenybizottságának vezetője; Wolfné Kovács Fáber Szilvia, az Úrkút SK női kézilabda szakosztályának vezetője; Paréj József, a Tapolcai Honvéd sakk szakosztályának alapítója; Mursa Éva, a Bartos Sándor iskolában gyógypedagógusa; Mihályfi Vendel, országos diákolimpai bajnok sportlövő; Molnár Péter, a Veszprém Megyei Tájfutó Szövetség korábbi elnöke; Rajnai Kálmán, a Balatonalmádi Tenisz Klub korábbi elnökségi tagja; Harkai Ferenc, a veszprémi Bakony Természetbarát Egyesület Bronz jelvényes túravezetője; Krachun Éva, a tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola testnevelési munkaközösség-vezetője; Strommer László, a nagyvázsonyi általános iskola testnevelő tanára; Szabó Zsolt a Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola földrajz-testnevelés szakos tanára.

Képgaléria