Nyolcszáznál is több profi mérkőzés fáradalmait szeretné egy hónap alatt kipihenni Momir Ilics

Családjával együtt Görögországban nyaral a visszavonult Momir Ilics, aki az előtte álló egyhónapos teljes kikapcsolódástól reméli azt, hogy július 22-én feltöltődve állhat munkába a Telekom Veszprém szakmai stábjának újoncaként.

Van mit kipihennie a 37 esztendős szerb-magyar kettős állampolgár kézilabdázónak. Két évtized leforgása alatt több mint 800 profi mérkőzésen erősítette a csapatait, és csupán a Telekom Veszprém színeiben 1162 alkalommal sikerült az ellenfél kapujába találnia.

A kétszeres BL-győztes nem tagadja, hogy az utolsó két játékéve jóval kimerítőbb volt, mint bármelyik is azt megelőzően, ám azt se hallgatja el, hogy a búcsúmérkőzését nem úgy képzelte el, ahogy az nemrégiben a kölni BL döntőn alakult.

Soha nem játszott takarékon
„Én mindig is olyan játékos voltam, aki egyetlen mérkőzésén sem állította magát takarékra, és ha csak egy félidőnyi játéklehetőséget kaptam, akkor abba próbáltam teljes gázzal minden energiát belesűríteni. Vágytam arra, sőt meg is voltam győződve arról, hogy a harmadik BL győzelmem is meg lesz, de maradtam annál a kettőnál, amit még a THW Kiel játékosaként ünnepelhettem. A nagy lehetőség kapuja kétszer is feltárult előttünk, előbb 2016-ban, aztán meg néhány nappal ezelőtt, de elszúrtuk és nekem már nincs több lehetőségem a javításra” - nyilatkozta „Momo” az SzPress Hírszolgálatnak.

Nem sokkal a visszavonulása előtt röppent fel a hír, hogy egy évre - megmásíthatatlanul az utolsóra - visszatérne a Bundesligába, de emellett még az is szóba került, hogy a lengyel bajnokság szereplőjeként tesz pontot a pályafutására. A harmadik opció a maradása volt, de már nem játékosként, hanem veszprémi munkaadója pályakezdő edzőjeként. Végül is ez jött be.

„Nem bánom, hogy a játékoséveim megtoldásáról lemondtam, mert legalább olyan testhezálló feladatot jelent egy olyan csapat szakmai munkájába bekapcsolódni, amilyennek hat évig a játékosa voltam – folytatta Ilics, aki kétszer is a BL gólkirálya lett, amihez a 2 méteres magasságán kívül a ruganyossága, a pontos lövései és a „pengés” technikai megoldásai is kellettek. – Hálás vagyok a klubnak, hogy gyorsan sikerült megállapodnunk, mert amiben megegyeztünk, az tökéletesen beleillik a jövőképembe.”

Davis és Nagy László lesz a „főnöke”
Munkába állása után nem csak a Telekom Veszprém első, hanem a klub második csapatának munkáját is segíteni fogja, előbbiben David Davis, utóbbiban Gulyás István lesz a „főnöke”. Velük együtt természetesen eddigi csapattársa, a szintén visszavonult Nagy László, a klub újdonsült sportigazgatója is, akivel együtt köszöntek el az Építők szurkolóitól.

„Játékosként olykor úgy dicsértek, hogy a kézilabdázás egyik professzora vagyok, most elérkezett az az idő, amikor a katedrára is felléphetek. Cseppet sem zavar, hogy besorolásom szerint segédedző leszek, mert ebben a sportban nem csak a játékosoknak, hanem a szakmai stáb tagjainak is össze kell dolgozniuk és jó csapatot alkotniuk. Remélem, hogy egy év múlva ilyenkor mindenki azt mondja majd Veszprémben, hogy jó dobás volt Momót itt tartani” – ezzel zárta „vakációs” nyilatkozatát Momir Ilics.

Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat
https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/