Nagy László lefutotta élete első félmaratonját

A Telekom Veszprém sportigazgatója elsőre sikerült két órán belül célba érnie a Wizz Air Budapest félmaratonon.

Borús, őszies, mégis ideális futóidőben rendezték meg vasárnap a 34. Wizz Air Budapest Félmaratont. Magyarország legnépszerűbb félmaratoni versenyére – a kísérőeseményekkel együtt – összesen 15 ezer futó nevezett, a külföldi nevezések rekordot is döntöttek, korábban sosem indultak 84 ország futói a budapesti eseményen. A „legyőzhető távolság” boldog teljesítői volt az élete első félmaratonját futó kézilabdázó klasszis, Nagy László is.

Magyarország és a régió legnagyobb egyben rajtoló mezőnyét láthatták az érdeklődők, akik vasárnap reggel felkeresték a félmaraton versenyközpontját az ELTE Campus előtt, az újbudai Pázmány Péter sétányon. Az éjszakai égszakadásnak már csak nyomait láthattuk, az aszfaltról már szinte teljesen felszáradtak a vízcseppek, amikor a gigantikus mezőnyt – amelyben az egyéni futók mellett az NN Páros Félmaraton és a Laufen Trió Félmaraton első váltótagjai is felsorakoztak – négy hullámban útjára indították. Több mint tizenöt percet vett igénybe, amire mindenki áthaladt a rajtvonalon, nem véletlenül: csak az egyéni versenyre csaknem tízezer (egészen pontosan 9798!) futó nevezett, a csapatokban pedig 4249 fő gyűjtötte a kilométereket ezen a napon.

Köztük volt a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, EHF-kupa győztes, magyar válogatottként kétszeres olimpiai negyedik helyezett klasszis, Nagy László is. A világ egyik legjobb kézilabdázója az idén tavasszal jelentette be visszavonulását, de továbba is edzésben maradt, hetente több alkalommal is futott tíz-tizenöt kilométert, így nem érte váratlanul a félmaraton kihívása: elsőre sikerült két órán belül célba érnie (1:59:48), stílszerűen a 19-es rajtszámmal. Tegyük hozzá: nem ő volt az egyetlen, aki életében először vállalkozott a félmaraton 21097 és fél méteres távjának teljesítésére, több mint 1300 futó volt az „első bálozók” között.

A sikerrel debütáló Nagy László mellett hírességek egész sora tette próbára a felkészültségét: futócipőt húzott többek között az esemény védnökei közül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (aki remek idővel, tavalyi idejéhez képest egy percet javítva, 1:30:39-cel teljesítette a távot, s ezzel a 290. helyet érdemelte ki a férfiak között), Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (ő is büszke lehet két órán beüli idejére), Váczi Eszter jazzénekesnő, Cser Krisztián operaénekes, Gyöngyösi Levente zeneszerző, Hámori Máté karmester, a legismertebb toxikológus, Dr. Zacher Gábor, a híradós Németh Balázs, a színészek közül Megyes Melinda, Grisnik Petra és Magyar Bálint, vagy olyan ikonikus atléta is, mint az ötszörös maratoni magyar bajnok Staicu Simona.

A Wizz Air régóta elkötelezett az emberek mobilizálása és az aktív életmód népszerűsítése iránt: a légitársaság 2014 óta névadó szponzora a Wizz Air Budapest Félmaratonnak, valamint több futórendezvényt támogat bázisvárosaiban Európa-szerte. Ezek mindegyike rendkívüli népszerűségnek örvend a helyi amatőr és profi futók, valamint a városokba látogató futóturisták körében.

A szervezők büszkeségére az idén is óriási érdeklődés övezte a Wizz Air Budapest Félmaratont a külföldi futók részéről: a világ 84 országából (ez új rekord a verseny történetében) több mint 2600 futó nevezett. Azon túl, hogy ők valamennyien a jó hírünket viszik a világba, mindez jelentős bevételt is hoz az országnak, hiszen a kísérőkkel együtt több mint 5500 futóturista érkezett Budapestre erre a hétvégére, akik több mint 15 ezer vendégéjszakát töltöttek nálunk, s több mint 700 millió forintot költöttek el.

A külföldiek persze nem csupán a csodálatos útvonal, a Duna budai és pesti oldalán kijelölt, látványosságokkal teli, ideális futópálya kedvéért érkeztek hazánkba, akadt, akit elsősorban a győzelem foglalkoztatott: nem meglepő, hogy a férfiaknál kenyai győzelem született, az első helyet a tavalyi Brüsszel Marathon győztese, Laban Cheruiyot szerezte meg. A magyar bajnokság aranyérmese csak néhány méterrel maradt el a kenyai futók mögött: a BEAC futója, Csere Gáspár egymás után másodszor védte meg bajnoki címét a félmaratoni távon.

„Volt már könnyebb félmaratonom is, ma a kellemes időjárás ellenére végig szenvedtem – nyilatkozta a magyar bajnok Csere Gáspár. – Rendhagyó volt az idei évem: tavasszal hullámvölgybe kerültem, nehezen épültem fel elhúzódó sérülésemből. Idén megházasodtam, ami jó dolog, de ez is befolyásolta a futásaimat. Ijesztő, hogy ennyit kell szenvedni egy bajnoki címért, de végül is megéri!”

A hölgyeknél sorozatban ötödször szerezte meg a bajnoki címet a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola hosszútávfutója, Kácser Zita, aki nagy sprint végén a kenyai Hellen Jepkosgei Kimutai elől szerezte meg a Wizz Air Budapest Félmaraton első helyét. A dobogó harmadik fokára az UTE atlétája, Virág-Erdélyi Zsófia állhatott fel.
„Nagyon örülök a bajnoki címnek, mert csak egy hete döntöttem meg az országos csúcsot háromezer méter akadályfutásban, és ezt még nem tudtam teljesen kipihenni – fogalmazott Kácser Zita. – Szeretem a Budapest Félmaraton pályáját, mert jól belátható az útvonal, ha néha kissé monoton is. Rengeteget segített, hogy együtt futottunk Helennel. Hetvenhat percen belüli időt terveztem és ezt sikerült is megvalósítanom!”
A profikat aztán végeláthatatlan sorokban követték azok, akik ezen a napon nem elsősorban az ellenfeleket, inkább a versenytávot – s olykor bizony önmagukat – próbálták meg legyőzni. Túlnyomó többségük sikerrel járt, s életre szóló emlékül őrzi majd ezt a napot.

Negyed órával dél előtt indult útjára a 2,3 kilométeres Lágymányos-kör mezőnye, az útvonalat azoknak alkották, akik még nem állnak készen egy félmaraton teljesítésére, de belekóstolnának az utcai futóversenyek nyüzsgő világába, s át akarták élni Magyarország kedvenc félmaratonjának kitűnő hangulatát. A futók között volt négy olimpiai bajnokunk is, az ökölvívó Kovács Kokó István, a kajakos Dombi Rudolf, az úszó Gyurta Dániel és a vízilabdázó dr. Kiss Gergely futásával nemes cél érdekében, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet részére gyűjtött adományokat. A Lágymányos-körre több mint 863-an neveztek, sokan közülük – akár már jövőre – visszatérnek majd. Alighanem immár a Budapest Félmaraton mezőnyébe…