Nem egyszerű szezonkezdet

A több problémával küszködő VESC kosárlabda csapata pénteken, hazai pályán, a Kozármisleny ellen kezdi meg a bajnoki szezont.

A veszprémi együttes kerete a nyáron jelentősen átalakult. Távozott Pataki Zoltán, aki munkahelyet váltott, ezért jelen pillanatban a kosárlabdával is leállt, Fekete Csaba a Fehérvár KC játékosa lett, Faragó Péter pedig az A csoportos Atomerőműben folytatja pályafutását. Az érkezők között van Kováts Viktor, aki a Sopron játékosa volt, de előtte az A csoportban is megfordult. A másik igazolás Kiss Botond, aki a Budapest Honvéd csapatától érkezett az együtteshez. Szükség lett volna még egy centerre is, de ez nem valósult meg.

A nyári felkészülés alatt ráadásul Bovánovics Miklós és Szabó Balázs is megsérült. Előbbi szerencsére hamarosan visszatérhet a pályára, ám Szabó hosszabb időre kidőlt a játékból.

- Nehezen áll össze a csapat évről évre, sok játékos munka, illetve tanulás mellett jár edzésre, ezért nagyon nehéz lesz ezzel a kerettel a négy közé jutni. A teljesen ismeretlen mezőny miatt néhány hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy reális célkitűzést tudjunk kialakítani az együttessel kapcsolatban – mondta Molnár István, a VESC vezetőedzője.

A vendég Kozármisleny gárdája az előző alapszakasz során, a hetedik helyen végzett. Mindkét tavalyi mérkőzést a veszprémiek nyerték, idegenben hat ponttal, hazai pályán 16 egységgel bizonyultak jobbnak a Baranya megyei együttesnél.

2010. szeptember 24. péntek, 18:30 VESC - Ceragem Kozármisleny, Vetési Albert Gimnázium

Nyáron jelentős szabályváltozások is történtek a kosárlabdában, ezeket próbáljuk meg most röviden összefoglalni.

fontosabb szabályváltozások

Pálya:
- A 3-pontos vonalat fél méterrel távolabbra vitték a kosártól. A jelenlegi 6,25 m helyett mostantól 6,75 m lesz.
- A szigorított (3 mp-es) terület trapéz helyett téglalap alakú lesz, mint az Egyesült Államokban.
- A kosarak alatt úgynevezett belemenés-mentes területet festenek fel. A félkör sugara1,25 méter, és a középpontja a kosár középpontja.

Negyed végi kosár:
Egy új paragrafus lett bevezetve, mely egyértelműen meghatározza, hogy minimálisan mennyi idő szükséges egy kosárradobáshoz, pöcizéshez vagy zsákoláshoz. A mérkőzésórának legalább 0,3 másodpercet kell mutatnia ahhoz, hogy egy bedobás vagy utolsó büntetődobást követően a játékos birtokba vegye a labdát és a kosárra dobja. Ha az óra 0,2 vagy 0,1 másodpercet mutat, akkor csak pöcizéssel vagy közvetlen zsákolással lehet érvényes kosarat elérni.

A bedobás helye az utolsó 2 percben történt időkérés után:
Ha egy csapat az utolsó 2 percben időt kér, és a védő térfeléről hozná bedobással a labdát, akkor a bedobás helye nem a félvonalnál lesz, hanem az új bedobás helyet jelölő vonalnál, mely a támadótérfélen a 3 pontos kör tetejével egymagasságban van.

Visszajátszás és 8 mp:
Mostantól azt a játékost, aki egyik lábával a védő, másikkal a támadó térfélen áll a védőtérfélen lévőnek kell tekinteni. A játékos csak akkor van a támadó térfélen, ha mindkét lábával a támadó térfélen van. Vagyis mostantól ugyanaz a szabály vonatkozik az összes játékosra, mint a labdavezetőre. Tehát az a játékos, aki egyik lábával a védő, másikkal a támadó térfélen áll, hátrafelé vezetheti a labdát, hátrasarkazhat vagy hátrapasszolhatja a labdát.

Bedobáskor a 8 és 24 mp számolásának kezdete:
Bedobáskor a 8 és 24 mp-ek számolása akkor kezdődik, amikor a labda érint egy játékost (akár védőt, akár támadót!) a pályán. Ez azt jelenti, hogy bedobáskor a mérkőzésórát és a 24 mp-es órát egyszerre kell indítani. A régi szabály szerint a 24 mp-es óra akár később is indulhatott, mivel jelenleg csak akkor indul, amikor az első játékos birtokba veszi a labdát a pályán, és ez nem
feltétlenül esik egybe azzal, hogy érinti.

24 mp-es szabály:
Ha a bedobást a védőtérfélről végzik el, és a szabályok szerint vissza kell ugrasztani az órát, akkor azt 24 mp-re kell visszaállítani. Ha a bedobást a támadótérfélről végzik el, és a szabályok szerint vissza kell ugrasztani az órát, akkor azt a 24 mp-es órát az alábbiak szerint kell visszaállítani:
- Ha az óra 14 mp-et vagy többet mutat, akkor az órát nem kell visszaállítani. A órán jelzett idő változatlan marad.
- Ha az óra 13 mp-et vagy kevesebbet mutat, akkor az órát 14 mp-re kell visszaállítani.

Technikai hiba az utolsó vagy egyetlen büntetődobás alatt:
Az utolsó vagy egyetlen büntetődobás során ha egy védő játékos szabálysértést követ el technikai hibát csak akkor kell ítélni ellene ha az labdaakadályozás. Kosárakadályozás esetén már nem!