Hat góllal kikapott a svédektől a magyar válogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott 24-18-ra kikapott Svédország csapatától az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, kedden Malmőben, ennek ellenére továbbra is versenyben van az elődöntőbe kerülésért és az olimpiai selejtezőtornára jutásért.

Az előző kontinenstornán ezüstérmes svédek annak tudatában léptek pályára, hogy már biztosan nem juthatnak az elődöntőbe, és a csoport harmadik helyének megszerzésére is csak matematikai esélyük volt.

Az első tíz percben Mikler Roland öt bravúros védést is bemutatott, erre alapozva a magyarok kezdték jobban a meccset (4-2). A támadójáték akadozott, mert a szélsőkhöz egyáltalán nem jutott el a labda, az ellenfél pedig szigorúan őrizte a belső posztokon játszókat, így tíz percig nem született magyar gól.

A védekezés remekül működött, és bár a játékvezetők tevékenységén érezhető volt, melyik csapat játszik hazai pályán, a svédek csak a 23. percben tudták először átvenni a vezetést, a szünetben pedig 10-9 volt az állás a javukra.

A második félidőben némileg hatékonyabban támadtak a magyarok, távoli átlövéseikkel tartották a lépést ellenfelükkel, ám a 48. perc után, 18-18-as állást követően egyetlen gólt sem tudtak szerezni. Ezt kihasználva a skandinávok elléptek és végül magabiztosan győztek.

A svédek legeredményesebb játékosa Lucas Pellas volt öt góllal. A Telekom Veszprém beállója, Andreas Nilsson négyszer volt eredményes. A magyar kapuban Mikler Roland 38 lövésből 14-et védett ki.


Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

A két csapat 42. alkalommal találkozott egymással 17 magyar siker és négy döntetlen mellett ez volt a 22. svéd győzelem.

A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, illetve az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportgyőztesként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol kikapott a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt ezüstérmes Norvégiától, majd legyőzte Szlovéniát, szerdán 16 órától pedig Portugáliával találkozik.

Gulyás István szövetségi kapitány együttese szerdán 16 órától a portugálok ellen zárja a középdöntőt. Döntetlennel a harmadik helyen zárná a csoportot a csapat, és biztosítaná helyét az áprilisi ötkarikás kvalifikációs tornák egyikén. Győzelemmel akár az elődöntőt érő második pozícióban is végezhet a gárda, amennyiben Norvégia legyőzi Szlovéniát.

A stockholmi döntős hétvégére - ahol az elődöntőket, illetve a döntőt, a bronzmeccset és az 5. helyért kiírt összecsapást rendezik - akár egy- vagy kétgólos szerdai vereséggel is eljuthat a válogatott, ha szerda este Izland legyőzi Svédországot.

Eredmény, középdöntő, 3. forduló, II. csoport:
Svédország-Magyarország 24-18 (10-9)
Malmö, v.: Horácek, Novotny
Magyarország: Mikler - Hornyák, Máthé 3, Bánhidi 3, Sipos, Szita 4, Győri 2, cserék: Bóka 1, Fekete 1, Balogh Zs. 2, Nagy B. 1, Ligetvári 1, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István
lövések/gólok: 48/24, illetve 40/18
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 1/1
kiállítások: 0, illetve 6 perc

korábban:
Szlovénia-Portugália 29-24 (14-15)
Norvégia-Izland 31-28 (19-12)
Az állás: 1. Norvégia 8 pont, 2. Szlovénia 6, 3. MAGYARORSZÁG 4, 4. Portugália 2 (112-116), 5. Izland 2 (101-110), 6. Svédország 2 (88-97)