Éles József beivott postáshoz hasonlította a karanténba került „kis Veszprém” jelenlegi helyzetét

Az első vonal újoncaként eddig sem volt könnyű feladata a „kis Veszprémnek”, azaz a Veszprém KKFT kézilabda csapatának, amelynek helyzetén csak nehezített tíz játékosának megfertőződése, és azok karanténba kerülése.

Ha újabb váratlan csapás nem éri a Veszprémhez és Felsőőrshöz kötődő együttest, várhatóan másfél hónap múlva, november derekán kapcsolódhatnak be újra a hazai élvonal versengésébe.

„Valahogy úgy vagyunk, mint az a garatra felöntött postás, aki egy hétig nem viszi ki a leveleket, aztán, ha már kitisztult a feje, egyetlen nap leforgása alatt kell ledolgoznia a restanciát. A nem elhanyagolható különbség az, hogy miközben a pácba került kihordó maga tehet a szorult helyzetéről, mi a COVID 19 járvány következtében kényszerülünk kényszerszünetre, amelynek a végén ijesztő számban tornyosulnak majd előttünk az elhalasztott mérkőzések.” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Éles József, a Veszprém KKFT elnöke, a magyar kézilabdasport legendás alakja, az 1993-as világbajnokság gólkirálya, kettő híján 200-szoros magyar válogatott kézilabdázó.

Apaként is aggódhat
Éles nem csupán sportvezetőként, hanem apaként is aggodalommal tekint előre, mert a három nagyfia közül kettő is az ő sportágát választotta, ráadásul a 20 esztendős Benedek már az elsőligás újonc oszlopos tagja.

„Nem veszítették el a hitüket a játékosaink, az viszont tagadhatatlan, hogy lógatják az orrukat, mert olyan akadályba ütköztek, aminek a leküzdése nem csak rajtuk múlik. Számukra eddig ismeretlen fogalom volt a megtorpanás és a helyben járás. Tíz év brutálisan kemény munkájának köszönhetően küzdötték fel magukat a magyar élvonalba, ennek köszönhetően most lelkendezniük kellene, ehelyett mindenkit az a kérdés foglalkoztat, hogy miként tovább – folytatta Éles József, akinek magának is meg kellett harcolnia azért, hogy a sorompók felemelkedjenek a saját nevelésű csapata előtt. – Eddig úgy volt, és ez számított természetesnek, hogy a következő ellenfélre igyekeztünk legjobb tudásunk szerint felkészülni, most viszont azért szorítunk, hogy a megismételt tesztek több negatív, mint pozitív eredményt mutassanak. Ha letelik a karantén ideje, tudomásom szerint tüdőszűrés, EKG és laborvizsgálatok következnek, és csak azután tudjuk meg, hogy a terhelést mikortól és milyen tempóban lehet adagolni. Ezt a folyamatot halálosan komolyan kell venni, ez a közös érdekünk. Nem hagyhatjuk, hogy annak az épületnek a falai, amit kitartó munkával tíz esztendő alatt felhúztunk, repedezni kezdjen, és éveket essünk vissza.”

Harmadik alapozás is következhet
Befejezésül Éles József arról, a számára is ismeretlen feladatról ejtett szót, amelynek megoldása nem csupán az ő klubjának szakembereire, hanem más egyesületek edzőire is hárul.

„Ami óta az eszemet tudom, évente két alapozás hozta fel a kézilabdázókat a kellő szintre: egy nyári és egy téli. Most viszont, hogy a vírusjárvány következtében szinte minden forgatókönyv borult, valószínűleg egy harmadik alapozásra is szükség lesz, hogy az izmokat kellő szintre sikerüljön felspannolni. Ráncoljuk a homlokunkat a miatt is, hogy a leálló majd újra induló csapatok – köztük mi magunk is - miként tudják behozni majd magukat, mert bizony már most is tornyosulnak előttünk a mérkőzések. Nem tartom kizártnak, hogy a pótlás jövő januárig el fog húzódni, akkor viszont már a világbajnokság következik, ami újabb kérdőjeleket vethet fel. Egy biztos: a játékosok egészségére vigyáznunk kell, mert a kézilabda ugyan kimondottan hajtós sportág, de nem úgy működik, ahogy a lóversenyek” – szögezte le Éles József.

Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat
https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/