Rasovszky Kristóf Hévízen ”melegített”

Nem akármilyen kihívás vár a Balaton Úszó Klub Veszprém világbajnokára, Rasovszky Kristófra a tokiói olimpián.

Köztudott, hogy a nyíltvízi úszók szinte minden világversenyen különleges megpróbáltatásoknak vannak kitéve, és most úgy tűnik, hogy a tokiói olimpián még a szokásosnál is nehezebb lesz a dolguk. Elsősorban az Odaiba tengeröbölben mért magas vízhőfokok miatt, amire a világbajnok Rasovszky Kristóf sajátságos módon igyekszik felkészülni.

Szokolai László, a 2019-ben az év nyíltvízi úszójának megválasztott Rasovszky Kristóf edzője olyan pályát keresett a versenyzőjének, ahol a vízhőfok bágyasztóan magas, viszont éppen ezért alkalmas a tokiói versenyszínhely extrém körülményeinek a modellezésére.


Fotó: musz.hu

„ Több forrásból is úgy értesültem, hogy az olimpiai versenyeknek otthont adó Odaiba tengeröbölben 29-30 fokos a víz hőmérséklete, ezért is döntöttek úgy a szervezők, hogy a nyíltvízi küzdelmek reggel fél 7-kor kezdődnek, de már olyat is hallani, hogy a rajtot ennél is korábbra állítják be – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Szokolai László, aki úgy gondolta, hogy ezekre a nehézségekre csak hasonló körülmények között lehet felkészülni.

– Elmentünk Hévízre, ahol még soha nem edzettünk, és kipróbáltuk azt, hogy miként reagál Kristóf szervezete a tó közismerten meleg vízére. Figyelembe vettük a szakorvosok tanácsát, akik szerint 20 percnél tovább nem ajánlatos a vízben tartózkodni, főképpen akkor, ha egy sportoló ott tempós úszásba kezd. Folyamatosan mértük Kristóf pulzusát, ami megnyugtató adatokat mutatott, de így sem kockáztattunk meg hosszabb és igazán kiadós edzésket. Akkor búcsúztunk el Hévíztől, amikor a víz hőmérséklete már 34 foknál is magasabb volt, de az az öt, szigorúan ellenőrzött hévízi úszás is elegendő volt ahhoz, hogy Kristóf tapasztalatokat gyűjtsön. Köszönettel tartozunk a létesítmény vezetőjének, aki engedélyezte, hogy már a nyitás előtt megtarthassuk az edzéseket, így a beutaltak nem zavartak minket, ahogy mi sem őket” – mondta Szokolai László, aki örömmel újságolta, hogy a napokban átadott új veszprémi uszoda elsőrangú feltételeket biztosít a versenyzői számára, akik vele együtt régen vártak már az átadás napjára.