Momir Ilicsnek csak egy forgatókönyve van a következő három BL mérkőzésre

Bravúrok és botlások után bele kell húznia a Telekom Veszprémnek.

Miután a fanatizálásban felülmúlhatatlan Talant Dujsebajev hatéves hazai veretlenségi sorozatnak véget vetve Barcelonában is győzelemre vezette a lengyel Kielce együttesét, a kézilabda BL csoportselejtezőinek hetedik fordulója után az újabb pontokat veszítő Telekom Veszprém a harmadik helyről várja a folytatást. Momir Ilics, az „Építők” idén színre lépett vezetőedzője meg van győződve arról, hogy az őszi bravúrokat és botlásokat követően sorozatban három győzelemmel sikerül javítani csapatának idei bizonyítványán. „Momo” ugyanolyan eltökélt, mint amikor szívét-lelkét beleadva még játékosként küzdött a pályán.

Kritikus két hét előtt
A Telekom Veszprém vezetőedzője arra számít, hogy a Szeged elleni örökrangadóból csak döntetlent kihozó csapata a soron következő három Bajnokok Ligája mérkőzésén egyetlen pontot sem enged át az ellenfeleinek. Ez pedig azt jelenti, hogy az ukrán Zaporozsje és a román Dinamo Bukarest elleni veszprémi visszavágókon hozni kell a kötelezőt, aztán pedig az egyszer már kétvállra fektetett Flensburg-Handewitt együttesének győzelmi reményeit is illendő meghiúsítani a németek otthonában. Ennek a megnyugtató háromból-háromnak ráadásul két hét alatt, november 25-e és december 9-e között kell összejönnie.

A két éve kétszeres BL-győztesként visszavonult Momir Ilics volt játékostársával, a veszprémi csapata mellett 17 éven át kitartó Gulyás Péter másodedzővel ígéretes szakmai párost alkotva eddig négy győztes BL mérkőzéssel büszkélkedhet, az elveszített háromból pedig tanulni szeretne.

„Természetesen rosszul éltem meg a zaporozsjei vereségünket, amire mondhatnám azt, hogy a sport nem csak a papírformáról, hanem a kiszámíthatatlanságáról is szól, de ez így önmagában a teljesítés nélkül maradt feladat gyenge lábakon álló magyarázata lenne. Nem elfelejteni akarjuk a kudarcot, hanem a javítás megoldását keressük. Ezt tesszük a szakmai stáb tagjaival minden edzés és mérkőzés után, mert ez a fejlődés kulcsa” – jelentette ki az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Momir Ilics, akinek, és vele együtt a segítőtársainak is erőt adhat, hogy a Telekom Veszprém őszi BL mérkőzésein két olyan sztárcsapat skalpját vette a Veszprém Arénában, mint a francia PSG együttese, valamint a spanyol FC Barcelona, a bajnokcsapatok tornájának címvédője.

Kincset érő pontok
„Ahogy egykor a pályán, most azon kívül is az egyik legfontosabb feladatnak tartom a mérkőzések elmélyült elemzését, a nagy dolgoktól a legapróbb részletekig, majd azokból a kellő tanulság leszűrését –folytatta Momir Ilics, aki játékosként hét évig acélosodott a Bundesligában, és ezek után 2013-ban kötötte össze a sorsát magyar klubjával. – Nincs olyan nap, hogy ne vitatnám meg Péterrel (Gulyással) a lezajlott mérkőzések tapasztalatait, és ne törekednénk arra, hogy új és hatékony megoldásokat ötöljünk ki. Remek másodedzőm van, de a stáb többi tagjáról is csak jókat tudok mondani. Egy vezetőedző számára mindig is fontos volt, hogy a csapatkapitányaival egy nyelven beszéljen, és azokra úgy tekintsen, mint akik a pályán zajló csata hadvezérei. Akik a lelkesedésükkel és a fegyelmezettségükkel példát mutatnak a csapattársaiknak. Ez nálunk pontosan így működik.”

„Kifejezetten jó, de sajnos bosszantóan rossz megoldásai is voltak a csapatomnak a legutóbbi BL mérkőzésünk közben. Ezen a vereségen a csoportmérkőzések szakaszában túl kell tenni magunkat, de innentől kezdve a pontokra úgy kell vigyáznunk, mint a legértékesebb kincseinkre. Számítok a játékosaimra, jó a kommunikáció köztük és köztem, látom rajtuk, hogy tisztelik és támogatják egymást, a tapasztaltabb játékosok pedig segítenek abban, hogy a fiatalok előbbre léphessenek” –mondta befejezésül Momir Ilics, aki az európai kézilabdázók közül elsőként, majd sorozatban háromszor is több mint 100 gólt dobott csapata Bajnokok Ligája mérkőzésein. Ezt a rekordját eddig senkisem tudta megdönteni.

Szalay Péter
SzPress Hírszolgálat