Hosszabbítás után nyert a Veszprém KK

Kétszeri hosszabbítás és óriási izgalmak után nyert a Veszprém Kosárlabda Klub a Vásárhelyi Kosársuli ellen a negyeddöntő első meccsén.

Borbáth, majd Rosic révén a Vásárhely megszerezte a meccs elején a vezetést, ám a Veszprém parádés rajtot produkált: Moore és Varga kosaraival előbb átvették a vezetést 4-7 arányban, majd az amerikai légiós további pontjaival növelni tudták a távolságot (5. perc: 6-13). Takács is feliratkozott a vendég triplaszerzők sorába Varga mellé, ezzel már tízzel vezetett a bakonyi együttes, majd Szabó hozott össze egy kettő plusz egy pontot érő játékot. Prodanoic duplájára aztán Kelemen tudott válaszolni, ám Moore folytatta az eredményes játékát, tizennégy pontot szerezve összesen az első negyedben, ezzel tartva a kétszámjegyű vendégelőnyt (10. perc: 16-27).

Orgona támadólepattanóból szerzett kosarával indult a második felvonás, majd Balogh zsákolása után már csak hét volt közte, így időt kéret a vendég kispad. A palánk alatt folytatódott Orgona és Moore csatája, amelyből ebben a periódusban a hazai magasember jött ki jobban, ráadásul a társak is rendre célt tévesztettek a VKK-nál, miközben Bálint kosarával már csak három pontnyira apadt a vendégelőny (14. perc: 24-27). Moore-nak sikerült megtörnie a veszprémi pontcsendet, de Kelemen erre elsüllyesztett egy triplát. Takács és Moore azonban tovább növelték a távolságot egészen nyolc pontra. Orgona triplája után már Madár keze is elsült kintről, de az ex-veszprémi erőcsatár-center ismét betalált, ezúttal két pontért. Erre Madár ismét bevágott egy hármast, Rosic viszont válaszolt neki a másik oldalon. Moore szép betörése után Kelemen volt eredményes a félidő vége előtt (20. perc: 37-43).

A harmadik negyed Balogh és Borbáth kosaraival vette kezdetét, ezzel jelentősen felzárkózott a Vásárhely, majd Moore kosarára is felleni tudtak a hazaiak Kelemen révén, ráadásul távolról, ezzel minimalizálva a különbséget. Moore egy jó büntetője után Kelemen középtávolija már az egyenlítést jelentette. Szabó faulttal együtt szerzett kosara, majd jó büntetője és Madár kettese révén azonban ismét a Veszprémnél volt az előny. Moore növelte volna tovább a távolságot, de Kelemen erre már válaszolni tudott (25. perc: 48-53). Közel kétpercnyi pontnélküli időszak következett, amit Madár tudott megtörni, ráadásul egymás után két triplát szerzett, ezzel tíz pont fölé nőtt a veszprémi előny (28. perc: 48-59). Madár nem lassított a későbbiekben sem, újabb hármast süllyesztett el, de erre már jött válasz, igaz csak két pont formájában Bálint részéről. A negyed utolsó percében Moore is bevágott egy trojkát, míg a másik oldalon Orgona értékesített két büntetőt (30. perc: 52-65).


Fotó: archív (Szász Péter – veszpremkosar.hu)

Orgona két pontja nyitotta a záróetapot, ám Szabó gyorsan válaszolt egy hármassal. Bálint négy pontot szerzett erre zsinórban, majd Kelemen duplájával már csak egyszámjegyű volt a különbség, így időt is kért Alex Geddes (32. perc: 60-68). Rosic betörése volt eredményes, majd Bálint mindkét büntetője is a helyére került. Varga előbb sportszerűtlen szabálytalanságot követetett el, majd reklamálásért kapott technikait, így véget ért számára az összecsapás. A megítélt büntetőkből Orgona egyet dobott be. Mindkét oldalon sikertelen kísérletek következtek, végül Rosic talált be, ezzel kiegyenlítve az állást (35. perc: 68-68). Rosic ezután faulttal együtt is betalált és a büntetője is pontos volt. Madár dobott hatalmas triplát, ezzel egyenlítve, majd Moore harcolt ki támadóhibát Orgonával szemben, ezzel kipontozódott a hazaiak egyik legjobbja. Szabó kettesével már a Veszprém vezetett ismét, majd a hazai kispad technikaija után Madár dobta be a büntetőt. Bálint duplája után eladott labdák jöttek mindkét oldalon, majd Bálint fordította meg az állást bő egy perccel a vége előtt. Mindkét térfélen kimaradt egy-egy dobás, az utolsó támadást – amelyre húsz másodperce maradt - pedig a Veszprém hozhatta egypontos hátránynál. A vendégek eladták a labdát, Bálint pedig bedobta a ziccert. Maradt öt másodperc, amely elég volt Moore-nak ahhoz, hogy a dudaszó pillanatában távolról kiegyenlítsen, így jöhetett a hosszabbítás (40. perc: 77-77).

Moore előbb kihagyott két büntetőt, majd labdát szerzett, aztán visszapöcizett egy támadólepattanót. Ezt követően ismét mehetett a vonalra, de ezúttal sem talált be. Viszont szedett egy lepattanót, majd az indítása végén, Madár segítségével Birkás ziccert dobott. A Veszprém nagyon hatékonyan védekezett, Moore pedig betalált a palánk alól (43. perc: 77-83). Kelemen triplája és Rosic egy jó büntetője után két pont volt már csak a VKK előnye, majd az utolsó perc kezdetén Rosic bevágott egy hármast, ezzel átvéve a vezetést. Moore büntetői következtek, és ezúttal mindkettő pontos volt. Veszprémi vezetésnél Madár labdát szerzett, majd faultot harcolt ki, ám csak egy büntetőt értékesített. Ezután Rosic büntetőzhetett és kiegyenlített. Madár dobása kimaradt, így jöhetett újabb öt perc ráadás (45. perc: 86-86).

Birkás kosarára Kelemen felelt, majd Popadic dobott be egy hármast. Kelemen egy jó büntetője után kisebb pontcsend következett, majd Popadic is egyszer talált be a vonalról (48. perc: 89-92). A veszprémi sportszerűtlen szabálytalanság után Kelemen csak egy büntetőt értékesített, viszont a hazai akciót Moore nagyszerű blokkja állította meg, majd nem sokkal később ő növelte a vendégelőnyt, előbb a palánk alól, majd egyszer a büntetővonalról is. Huszonhárom másodperccel a vége előtt öt ponttal vezetett így a VKK. A hazaiak nem tudtak pontot szerezni, míg Szabó révén a vendégek még egy pontot hozzátettek a vezetésükhöz. Rosic nagyon távoli triplájával, azonban ismét felcsillant a Vásárhely számára a remény. Maradt tíz másodperc és hárompontos Veszprém-vezetés. Moore-nak ütöttek oda, aki egy büntető dobott be, ezzel beállítva a végeredményt (50. perc: 93-97).

Nyilatkozatok

Sasa Vejinovic: „A mait elbuktuk, de a párharcot mi nyerjük. Minden porcikámmal ebben hiszek.”

Alex Geddes: „Nagyon nagy meccs volt, megkockáztatom, hogy mindkét csapat a szezon meccsét játszotta. Hatalmasat kellett harcolnunk az elejétől a végéig. Gratulálok a Vásárhelynek, remekül teljesítettek, és gratulálok a közönségnek is, hiszen olyan fantasztikus hangulatot teremtettek, amiben élvezet volt játszani. Remélem, hogy meg tudjuk ismételni a teljesítményünket szombaton, és továbbjutunk az elődöntőbe.”

Férfi kosárlabda, NB I/B Zöld csoport, rájátszás – negyeddöntő, 1. mérkőzés
Vásárhelyi Kosársuli - Veszprém Kosárlabda Klub 93-97 (16-27, 21-16, 15-22, 25-12, 16-20)
Hódmezővásárhely, Hódtói Sportcsarnok
Játékvezetők: Farkas Péter Gábor, Dr. Danka Péter és Nagy Bence László

Vásárhely: Borbáth 4, Balogh 7, Rosic 23/9, Bálint 17, Orgona 14/3. Cserék: Pinnyey -, Knyur -, Kelemen 28/12. Edző: Sasa Vejinovic

Veszprém: Szabó 12/3, Madár 22/18, Varga 5/3, Takács 7/3, Moore 41/6. Cserék: Popadic 4/3, Prodanovic 2, Birkás 4. Edző: Alex Geddes