Elődöntőbe jutott a Veszprém Kosárlabda Klub

Nagyszerű két meccset produkálva bejutott a legjobb négy közé a Veszprém Kosárlabda Klub a férfi kosárlabda NBI/B Zöld csoport szombati meccsén.

Egy remek elzárás-leválással kezdett a VKK, Madár passzából Moore szerzett kosarat, ráadásul Orgona faultja ellenére, és a büntetője is pontos volt. Kelemen egy triplával felelt, de Madár egyből válaszolt szintén kintről. Takács egy jó büntetője, Rosic és Moore ziccere következett, majd Varga mehetett dobni három büntetőt, amely mind a helyére került. Moore szép betörése után már időt kellett kérnie a vendégkispadnak (5. perc: 14-5). A megbeszélés után Kelemen visszavágott Moore-nak, majd Popadic és Orgona szereztek egy-egy duplát. Popadic szép akció végén dobott saroktriplát, ezzel már tíz pont fölött volt a különbség. Hatékony hazai védekezés, majd egy lefordulásos Moore-tempó következett, ami után a becserélt Popadic is eredményes volt. Madár újabb triplát vágott be, Sasa Vejinovic pedig ismét időt kért (7. perc: 26-8). Moore elleni sportszerűtlen fault után a sértett egy büntetőt dobott csak be, de aztán Popadic is mehetett a vonalra, és az ő egy jó találatával már húsz volt közte. Borbáth talált be némi vendégpontcsend után, de Moore is hozzátett gyorsan két pontot büntetőből. Orgona centerezett szépen a másik oldalon, ám Popadic is dobott egy távoli duplát. A negyed utolsó pontjait Rosic szerezte büntetőből (10. perc: 32-14).

Prodanovic két pontja nyitotta a második negyedet, majd a másik oldalon Bálint egy, Balogh pedig két pontot szerzett. Moore folytatta a pontgyártást, és Szabó is megszerezte első kosarát. Takács egy jó büntetőjére Balogh két egységgel felelt, majd Borbáth dobott egy triplát. Ekkor Alex Geddes kért időt (15. perc: 39-22). Popadic, Moore és Prodanovic is szerzett gyorsan két-két pontot, tovább növelve a távolságot. Utóbbi egy trojkát is elsüllyesztett a sarokból, majd Moore verte meg szépen a palánk közelében a védőjét két pontért. Borbáth, majd Knyur dobott be egy-egy hármast a vendégektől, Szabó pedig két büntetőt a hazaiaknak (18. perc: 52-28). Moore és Orgona duplái váltották egymást, aztán Birkás is dobott egy hármast a félidő zárásaként (20. perc: 57-30).


Fotó: Szász Péter – veszpremkosar.hu

Prodanovic triplája jelezte, a Veszprém továbbra is koncentrált, majd Rosic duplája után Madár is bevágott egy kintit a harmadik felvonás kezdetén. Orgona centerezett jól, majd Birkás gyönyörű betörése után ismét harminc pont fölött volt a hazai előny. Borbáth gyorsan felelt ugyan, de Prodanovic sem hagyta annyiban a dolgot, szép középtávolit szerzett emberről. Orgona ismét eredményes volt egy támadólepattanót követően, de Moore-ban ezúttal is emberére akadt, az amerikai légiós már húsz pont felett járt. Rosic tripla és Moore dupla következett (24. perc: 71-41). Orgona volt újra hatékony a festékben, de Varga is jól tört be. Egymást váltották a kosarak mindkét oldalon, Borbáth és Moore is hozzátett két-két pontot saját csapata eredményéhez. Rosic és Orgona pontjaival próbált közeledni a Vásárhely, miközben egymás után több hazai dobás is célt tévesztett. Szabó törte meg végül a veszprémi pontcsendet, amely után időt kértek a vendégek (28. perc: 77-51). Rosic és Orgona kosaraival tovább lopakodott volna a Hódmezővásárhely, de Varga és Moore is eredményes volt. Kelemen egy, Rosic pedig kétszer egy pontot szerzett a vendégoldalon, ezzel közelítve a húsz pontos távolság felé (30. perc: 81-59).

A zárónegyed elején közel két percig nem született kosár, az első találat Kelemen hármasa volt, aztán a VKK is megszerezte első pontjait Birkás büntetői révén. Borbáth is bevágott egy triplát, amire Varga azonnal válaszolt a sarokból. De Borbáth újra jól célzott kintről, sőt Orgona is, ezért Alex Geddes időt kért (34. perc: 86-71). Varga jelentkezett újabb kosárral, a másik oldalon egy kicsivel később Rosic dobott be két büntetőt. Moore dolgozott meg a következő hazai két pontért, amelyet megtoldhatott még eggyel, ugyanis faultolták. A VKK légiósa ezután újabb három egységet tett hozzá a közöshöz, ezúttal egy dobásból, míg a másik oldalon Rosic jelentkezett kettővel (38. perc: 94-75). Moore és Bálint jó büntetői után Varga vágott be egy hármast az utolsó perc kezdetén, ezzel beállítva a végeredményt és bebiztosítva az elődöntőbe jutást érő győzelmet (40. perc: 99-77).

Nyilatkozatok

Alex Geddes, a Veszprém vezetőedzője: „Az első félidőben elképesztően jól játszottunk védekezésben és támadásban egyaránt. Mindenki a helyén volt, összedolgozott és jól kommunikált a többiekkel. Fantasztikus volt tehát az első két negyedünk. A második félidőben egy kicsit visszaesett a teljesítményünk, de megmutattuk milyen tartása van ennek a csapatnak, és győzelemmel zártuk a találkozót. Igazi mentális erőről tettünk tanúbizonyságot, és kijött annak az eredménye, amiért az egész szezonban keményen edzettünk, hogy sikerrel vívjuk meg az ilyen nehéz párharcokat. Nagy köszönet illeti a Hódmezővásárhely csapatát, akikkel nagyon kompetitív és rendkívül élvezetes negyeddöntőt játszottunk. Nagyszerű munkát végeztek, minden labdáért, minden centiért meg kellett küzdenünk ellenük. További sok sikert kívánok nekik. Nagy köszönet illeti a Veszprém-drukkereket is, akik támogattak minket és fantasztikus hangulatot teremtettek ezen a szombaton.”

Sasa Vejinovic, a Hódmezővásárhely vezetőedzője: „Sajnos ez a mérkőzés is úgy indult, mint az első otthon. Úgy érzetem, hogy az első öt-hat percben mintha egy kicsivel jobban akarta volna az ellenfél a győzelmet, mint mi. A meccs további részében nem volt probléma, csak az volt a baj, hogy futnunk kell akkor már az eredmény után. Gratulálok az ellenfelünknek, és további sok szerencsét kívánok nekik.”

Férfi kosárlabda, NB I/B Zöld csoport, rájátszás, negyeddöntő, 2. mérkőzés
Veszprém Kosárlabda Klub – Vásárhelyi Kosársuli 99-77 (32-14, 25-16, 24-29, 18-18)
Veszprém, Vetési Albert Gimnázium, 200 néző
Játékvezetők: Dr. Magyari Tibor, Dr. Popgyákunik Balázs és Földesi Marcell

Veszprém: Szabó 6, Madár 10/9, Varga 15/6, Takács 2, Moore 35/3. Cserék: Popadic 10/3, Prodanovic 14/6, Birkás 7/3. Edző: Alex Geddes

Hódmezővásárhely: Borbáth 18/12, Balogh 4, Rosic 21/3, Kelemen 8/6, Orgona 20/6. Cserék: Bálint 3, Knyur 3/3. Edző: Sasa Vejinovic