Súlyos veszprémi vereség az elődöntő első meccsén

A Veszprém Kosárlabda Klub 117-76-ra kikapott a Dávid Kornél KA ellen vasárnap az NB I/B zöld csoport elődöntőjének első felvonásán.

Varga révén a Veszprém szerezte meg a vezetést, ám Szabó Zsolt és Tóth révén gyorsan fordított a házigazda. Kis és Molnár pontjaival már nyolcpontos előnyt ért el a Dávid Kornél KA, miközben Moore nagyon hamar két személyi hibát gyűjtött be a VKK oldalán. Időt is kért Alex Geddes (3. perc: 10-2). A megbeszélés után Prodanovic és Szabó Zsolt duplái váltották egymást. Popadic háromszor egy, Prodanovic pedig egyszer három pontot szerzett, így feljött négy pontra a bakonyi együttes. Ekkor azonban megrázta magát a DKKA és tizenegyre növelte a távolságot az utolsó perc elejére. Szabó Péter büntetői pontosak voltak, majd még Prodanovic is szerzett két pontot egy szép középtávoli dobásból (10. perc: 23-16).

Keller duplájával indult a második felvonás, majd Molnár kosarával ismét kétszámjegyű lett a különbség. Madár és Kis is két-két pontot szerzett, miközben kimondottan alacsony szerkezetre váltott a Veszprém egy időre, amíg a másik oldalon Szabó Zsolt a padon ült. Molnár triplája után újra időt kér a veszprémi kispad (13. perc: 33-18). Madárral szemben szabálytalankodtak egy triplakísérlet közben, mindegyik büntetőjét bedobta. Reklamálásért technikait kapott a hazai kispad, Madár dobta be a büntetőt, majd Prodanovic egy kettest. Szabó Zsolt válaszolt, de ekkor Madár egy hármast is bedobott, majd egy hazai technikai faultot követően egy újabb büntetőt. Ezzel kilencre csökkent a különbség (16. perc: 37-28). Szabó Zsolt és Kis révén újabb hazai pontok érkeztek, míg a másik oldalon Madár igyekezett tartani velük a lépést. Miután Takács begyűjtötte harmadik faultját az egykori felnőtt válogatott Szabó Zsolttal szemben, Moore visszajött a pályára. A hazaiak azonban tovább növelték az előnyüket magasemberük vezetésével, valamint kihasználva a Veszprém eladott labdáit, és átlépték a húszpontos különbséget is (20. perc: 60-35).


Fotó: Szász Péter – veszpremkosar.hu (archív)

Szabó Zsolt büntetőivel kezdődött a harmadik negyed, a másik oldalon Popadic hozott össze egy kettő plusz egy pontot érő játékot. Kis kosarára Szabó Péter válaszolt, Szabó Zsoltéra pedig Madár, majd Varga dobott egy duplát és egy bónusz büntetőt. Szabó Zsolt és Péter dobott egy-egy kosarat, a negyed közepére visszaállt a félidei különbség (26. perc: 72-47). Popadic és Varga pontjaival igyekezett közeledni a VKK, ám a hazaiaknak mindenre volt válasza. Takács triplája után húsz volt közte, ám a negyed vége a hazaiaknak sikerült jobban (30. perc: 83-56).

A Veszprém ismét alacsony szerkezetben játszott, hiszen két magasembere, Moore és Takács egyaránt négy-négy faulttal a padon kellett, hogy üljön. A hazaiak legjobbjai már nem voltak ekkor a pályán, mégis sikerült tovább növelniük az előnyüket, átlépve a haramincpontos határt is. Jött is az időkérés Alex Geddestől (32. perc: 89-56). A védekezések hatékonysága mindkét oldalon alábbhagyott, felváltva estek a kosarak. A negyed közepére azonban tovább nyílt az olló a sorozatosan kimaradó veszprémi dobások miatt (36. perc: 103-68). A hátralévő percekben főleg kintről próbálkoztak a vendégek, ám a pontcsendjüket végül Birkás szép betörése szakította meg. Az utolsó percben ő dobott be egy hármast is, amit Varga is megtett aztán, ezzel némileg kozmetikázva a végeredményt (40. perc: 117-76). A két győzelemig tartó párharc folytatása április 24-én, 18:00-tól lesz Veszprémben, a Vetési Albert Gimnáziumban.

Nyilatkozatok

Maár Benedek, a DKKA másodedzője: „Először is gratulálok a Veszprémnek, akik egy nagyon kemény párharcot vívtak a Vásárhellyel, és győztesen kerültek ki belőle. Ma, habár a végére nagy különbség alakult ki, de végig kemény harc folyt a pályán. A győzelmünk annak volt köszönhető, hogy végig tartani tudtuk magunkat az alapelveinkhez: agresszíven védekeztünk, gyorsan játszottunk, támadásban jól járattuk a labdát, és ezáltal jó minőségű dobóhelyzeteket tudtunk kialakítani. Emiatt tudtunk több mint száz pontot dobni. Szerettük volna az első meccsen mi bevinni az első „ütést”, de ez semmit nem jelent a második találkozóra nézve, amely ugyanúgy nulla-nulláról fog kezdődni, és biztos vagyok benne, hogy a Veszprém mindent meg fog tenni a győzelemért. Ugyanígy kell játszanunk szerdán is, és akkor jó esélyeink lesznek idegenben.”

Alex Geddes, a Veszprém vezetőedzője: „A DKKA remekül felkészült a mai mérkőzésre és fantasztikusan játszott. A játékvezetők szintén kiváló munkát végeztek. Az egyedüli, aki a mai napon nem azt csinálta, amit kellett volna, az a Veszprém volt. Sem a védekezésünkben, sem a támadásunkban nem tudtuk megvalósítani azt, amit elterveztünk. A légiósunk egy pontot sem szerzett számunkra, de kettőt szerzett az ellenfélnek. Ez már önmagában jól leírja milyen rossz volt a mai meccsünk. Innen kell most összeszednünk magunkat a következő negyvennyolc órában, tisztességesen felkészülni a szerdai meccsre, és ott sokkal jobban teljesíteni, mint ma, olyan szintű játékot nyújtva, amit a klubunk és a szurkolóink megérdemelnek.”

Férfi kosárlabda, NB I/B Zöld csoport, rájátszás, elődöntő, 1. mérkőzés
Dávid Kornél KA - Veszprém Kosárlabda Klub 117-76
Székesfehérvár, MKOSZ Edzőközpont
Játékvezetők: Esztergályos Róbert, Dr. Magyari Tibor és Kéri István

DKKA: Tóth 18/6, Szalczgruber Á. 4, Molnár 19/6, Kis 25/6, Szabó 29. Cserék: Büki 3/3, Somogyfoki P. 3/3, Kuttor 6, Somogyfoki S. 4, Keller 6, Denk M. -, Denk N. -. Edző: Dzunic Branislav

Veszprém: Szabó 8, Madár 16/3, Varga 17/9, Takács 3/3, Moore -. Cserék: Popadic 13, Prodanovic 14/6, Birkás 5/3. Edző: Alex Geddes