„Jó újra látni egymást”

Ebben az évben már több retinabeteg juthat korszerű kezeléshez – hangzott el a látás világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

2012-ben megváltozott a retinabetegek terápiájának finanszírozása, melynek köszönhetően mintegy két és félszer annyi időskori látófolt-, vagyis makula-degenerációban szenvedő beteg jut korszerű kezeléshez, mint egy évvel korábban - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár október 11-én, csütörtökön, a budapesti Semmelweis Egyetem szemészeti klinikáján tartott sajtótájékoztatón.

Az egészségügyi államtitkárság a látás világnapja alkalmából a tavalyi "Lássunk tisztán" című kampánya után, illetve annak folytatásaként idén "Jó újra látni egymást" címmel újabb figyelemfelhívási akciót indít a látásromlással kapcsolatos betegségek és az időskori vakság megelőzése érdekében.

Világszerte 39 millió vak ember él és további 245 millióan gyengén látók, jogi értelemben ők is vakok. Magyarországon évente több mint 6 ezerrel nő a vak emberek száma, miközben szűréssel 70-80 százalékuknak meg lehetne menteni látását - szögezte le az államtitkár.


Fotó: Botár Gergely
(MTI)

Az egészségügyi államtitkárság a szabályozás mellett figyelemfelhívással igyekszik javítani a lakosság életmódján - mondta Szócska Miklós, kiemelve, hogy odafigyeléssel és szűréssel számos betegség, köztük a vakság is megelőzhető. A mostani népegészségügyi kampányuk szám szerint a tizenegyedik, s a tervek szerint még az idén, következő akciójukban a transzzsírok veszélyeire hívják majd fel a figyelmet - ismertette az államtitkár.

Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy intézményükben 2012-t a prevenció évének nyilvánították. Ennek jegyében bevezették például, hogy minden végzős hallgatónak részt kelljen vennie egy féléves prevenciós gyakorlaton, melynek az is része, hogy tíz embert vegyenek rá különféle szűrővizsgálatokra. Bár a látószerv betegségei, működésének kiesése "drámai helyzetet" jelent, az emberek mégsem törődnek eleget szemük egészségével, a megelőzéssel - emelte ki a rektor, megjegyezve, hogy a Semmelweis Egyetem szeretne "élharcosa lenni" a látást érintő betegségek megelőzésének.

A cikk folytatása a Hajráegészség.hu oldalon olvasható.