Megérett történetek

Sporttörténeti korszakokat és számtalan sportemléket örökítenek meg Donát Tamás könyvei, vajon melyik história lesz a következő?

Donát Tamás a Napló szerkesztőségében kezdett el sporttal foglalkozni 1976 szeptember 1-től. A sportrovatba minden nap jöttek a hírek, akkoriban a női kézilabdacsapat volt az egyik legrangosabb klubja a megyének.

- Ismertem a 70-es évek sztárjait, a bajnokcsapatot, és egy korosztályhoz tartoztam annak az együttesnek a tagjaival. Ez adta az ötletet, hogy azt a majd húsz évet foglaljuk össze. Milyen érdekes, hogy a Bakony Vegyész a rendszerváltás után megszűnt, és azzal együtt lenullázódott a veszprémi női kézilabdasport is, hiszen élvonalbeli klubként minősítették vissza. 19 évnek kellett eltelnie, hogy újra a legjobbak között szerepelhessenek, köszönhetően Barabás Árpádnak – beszélt az első kötet megjelenéséről és utóéletéről Donát Tamás.

Ez a könyv nyomot hagyott a szerzőben, és a támogatók hathatós segítségével, a nyomdatechnika fejlődésének köszönhetően, az esztétikai szempontokat figyelembe véve később is mindig arra törekedett, hogy a legjobb munkát adja ki a kezéből. Ez a támogatók nélkül sosem sikerült volna.

- Csapatban szeretek dolgozni, ami azt jelenti, hogy szinte mindegyik könyvnél voltak olyan kollégák, akik szívesen segédkeztek a kötetek megszületésében. Egy ilyen könyv megvalósulása sok ember munkájából áll össze, és ha nem tetszenének az olvasóknak, akkor a támogatók minden bizonnyal elállnának a segítségnyújtástól. Először fejben készül el egy könyv, és csak utána lehet leülni a számítógép elé. Az újév nem jelent automatikusan egy új könyvet, egy történetnek meg kell érnie ahhoz, hogy egy kötet formájában napvilágot lásson – fogalmazott Donát Tamás.
 

   

A könyveket azonban nem elég megírni, hanem menedzselni is kell. Meg kell vívni a harcot a könyvterjesztőkkel, hiszen mindenki a piacról él.
- Nemcsak könyvek írásával, hanem azok menedzselésével is többször foglalkoztam. Így látott napvilágot például egykori kollégám Nemesbüki András két helytörténeti monográfiája, édesapám két könyve, egy rákos betegséggel küszködő, de abból felépülő hölgy írása is, de említhetném Darcsi István Szalay Gyöngyiről szóló könyvét is – mondta Donát Tamás.

Beszélgetésünk közben azt is kiderült, hogy nagyon sokan keresik a 25 év aranyban című képes történelemkönyvet, de sajnos ebből a kötetből már egyetlen darab sem kapható. Tamás szerint érdemes lenne nyolc év után kibővítve, újra megjelentetni a kötetet. Talán ez lehet a következő história…

Összegyűjtöttük a szerző eddigi tizenhárom kötetét, és arra kértük, hogy egy-egy gondolattal kommentálja őket.

Megérett történetek

Két évtizede az NB I-ben
Gyerek fejjel volt szerencsém szinte minden nap látni a Tóth-Harsányi testvérek fémjelezte csapat tagjait edzeni, ezért szinte törvényszerű volt, hogy ennek a nagy múltú csapatnak az addigi történetét dolgoztam fel először.

  

Érmek és árnyak
Az első bajnoki cím megnyerése után fogalmazódott meg ennek a könyvnek a tartalma, ki gondolta volna akkor, hogy ilyen messzire jut az MKB Veszprém KC és annak jogelődjei.

 

 

 

Bányász-dosszié
Az előző két könyvnek köszönhetően érkezett a megkeresés Várpalotáról, hogy dolgozzuk fel a város futball sportjának történetét.

 

 

 

Sportré’94
A Veszprém TV beszélgetős műsorának könyv változata, amelyben fantasztikus sportolók, sportvezetők szólaltak meg. Sajnálom, hogy a könyvzárta miatt kimaradt a kötetből a Mészöly Kálmánnal és Kaló Sándorral készített interjú.

  

25 év aranyban
A BL-döntőt játszó Fotex KC Veszprém további történetét írtuk meg, ez egy igazi képes történelemkönyv, amely mindig bővíthető.

 

 

 

Éles-kanyar
A klub történetének egyik legjobb, legsikeresebb játékosának életpályája, amelyet kettétört az autóbalesete.

 

 

 

Veszprém Megye olimpikonjai
Erre vagyok a legbüszkébb, hiszen az ötkarikás játékok megyei sportolóit gyűjti össze, amely történet szintén tovább írható.

 

 

 

Csoki-papíron
A klubban legtöbb mérkőzést játszó, igazi gladiátoráról szól a könyv. Kimagasló emberi tulajdonságai, sportemberi kvalitásai a legmesszebb repítették, hiszen ma ő a férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitánya.
 

  

Zovko
Egy edző, aki külföldiként hét évig dolgozott a veszprémi kézilabdázóknál, szakmai munkája a szemünk előtt zajlott, de addigi életéről szinte semmit nem tudtunk, pedig ő is olimpiai bajnok sportoló volt. 
 

 

Mocsai titkai
Magyarország vitathatatlanul legsikeresebb, legeredményesebb edzője, aki olimpiai és világbajnoki döntőt is játszott csapatával, ahova rendkívül nehéz eljutni.

 

 

Akikért tízezrek szurkoltak
Öt évig szerepelt a labdarúgó NB I-ben a veszprémi futballcsapat, a városban igazi futball láz volt akkor. Vajon mi volt az oka annak, hogy eltűnt az első osztályú foci Veszprémből?

 

 

A koronglövészet Balatonfűzfőn
Csak kevesen tudják, hogy ennek a klasszikus sportágnak a múltját és a jelenét is a fűzfői sportolók jelentik leginkább. A klubnak olimpikonjai is voltak, és talán lesznek is.

 

 

Semmit Isten nélkül
A legszomorúbb történet, amit nem lehetett tervezni, de fontos, hogy elkészült, mert sok mindenre figyelmeztet. Talán jelent valamit, hogy ez volt a 13. könyv…

 

 

Nyitás-fogadás
 Büszke vagyok arra, hogy Darcsi Istvánnal rekord idő alatt - másfél hónap - sikerült megcsinálnunk ezt a sporttörténetinek számító kötetet, megvalósítva ezzel Háli József és a röplabdás család régi tervét.
(A cikk utólag kiegészítve: 2010. december) 
 

 -Újratervezés

Óriási élmény volt újra találkozni és beszélgetni azokkal, akiket az elmúlt negyven évben megismerhettem, mert megkérdezhettem tőlük azt is, hogy mi történt velük pályafutásuk után. Erről szól az Újratervezés!
(A cikk utólag kiegészítve: 2017. október)