Hűsítő és egészséges

A görögdinnye legkiválóbb antioxidánsok egyike, ezért rendszeres fogyasztása megvéd az ízületi gyulladásoktól, a szívrohamtól és a daganatos betegségektől is.

A görögdinnye az immunrendszer egyik legjobb barátja, rengeteg ásványi anyagot tartalmaz és jelentős a B, C vitamin tartalma is, így egy szelet elfogyasztásával meg is oldhatjuk a napi szükségletet ezekből.

Zsírt egyáltalán nem tartalmaz, a 90 százaléka víz, rendszeres fogyasztásával a hasi testzsír ellen is felvehetjük a harcot. Pozitívan befolyásolja az emésztésünket, a vesére, májra egyaránt jó hatással van, főleg azért, mert magas a vas, a cink és a magnézium tartalma. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, így megóv minket a szívrohamtól, a daganattól, az ízületi gyulladástól, sőt az időskori vakság egyik legjobb ellenszere.

A Magyar Távirati Iroda péntek este adott hírt arról, hogy hazánkban már 5650 hektáron termelnek dinnyét, amely azt eredményezi, hogy a görögdinnye a magyar mezőgazdaság egyik húzóága lett. Az ágazat mintegy 25 ezer embert foglalkoztat, közvetlen termeléssel pedig 10-12 ezren foglalkoznak.

Érdekesség, hogy az ország egyik, dinnye termelésben meghatározott vidékén, a medgyesegyházi termőtájon naponta 100-500 kamiont raknak meg dinnyével. Jelenleg egyébként a dinnye szezon a közepénél tart és a magyar gyümölcs kiváló minőségét jelzi, hogy a cukortartalma meghaladja a tíz százalékot is.

Akinek kiskertje van, az is megpróbálkozhat a dinnye termesztéssel, ehhez a legjobb, ha palántázik, de magról is érdemes belevágni. Fontos, hogy szélvédett, napos helyre ültessük a dinnyét, s rendszeresen locsoljuk. Azt is érdemes még tudni, hogy a legjobb olyan helyen nevelni, ahol legalább nyolc-tíz éve nem ültettek ilyen gyümölcsöt, vagy alkalmazzunk vetésforgót. Amikor már a dinnye szára száraz, akkor biztosan érett és édes. Eszerint az üzletekben is válogathatunk.