Tíz éve töretlenül a nyeregben

A tíz éves jubileumát ünneplõ Veszprémi Kerékpáros Egyesületrõl Horváth László, az egyesület elnöke mesélt. A 2005-ös megalakulás óta az egyesület rengeteget változott, hiszen a kezdetben baráti társaságként indult csapat mostanra kinőtte magát és több tekintetben is átalakult.

Az elmúlt tíz évet három szakaszra tudjuk bontani - kezdi a bemutatást Laci, aki maga is aktívan sportol. Az első néhány évben csak a túrák és a közös versenyre járás jellemezte az egyesületet. Később megjelent néhány nevesebb versenyző is a csapatban, akik országos bajnoki címeket és nemzetközi sikereket is hoztak a közben 70-80 fősre duzzadt társaságnak. Kettő-három évvel ezelőtt kezdte kiforrni magát a mostani rendszerünk: Bokros Manassé irányítja az utánpótlás szakosztályt, Tóth András kerékpáros rendezvényeket szervez, mi pedig Varga Elemérrel a túrákat fogjuk össze.


Fotók: KeZso

Utánpótlás nevelés
Sok más sportághoz hasonlóan a kerékpározás is öregedőben van. Ha megnézzük akár a nemzetközi versenyeket, számos esetben még a 30 év felettiek dominálnak, míg a 20-30 éves korosztályból alig látunk versenyzőket a pályán. Ezen folyamat továbbgyűrűzését megakadályozván a sportági szövetség utánpótlás stratégiájával összhangban mi is a gyerekek edzése mellett döntöttünk.

A 10-15 utánpótlás korú gyerekeket Bokros Manassé edzi Balatonalmádiban, akik 2-3 év alatt felfejlődtek az országos szintre és sorban szállítják a dobogós helyezéseket. A veszprémi edzésekkel már több nehézségbe is ütköztünk, de ez idén tavasztól újra elindul. Az utánpótlás csapatból kiemelkedő teljesítményt nyújtott Kiss Kata, aki ezüst érmet szerzett az Olimpia Cross Bajnokságon, illetve Bokros Csenge, aki a Magyar Kupafutamot nyerte meg korosztályában.

Kerékpáros versenyeink
A versenyek rendezését egyértelműen Tóth Andráshoz köthetjük, az ő fejéből pattant ki 2012-ben az első terepkerékpár futam, amikor felhagyni készült a versenyszerű sportolással. Ezt a rendezést azóta még 10 másik országos rendezvény követte. A 2014-es évben már mintegy 800-900 egyéni indulót jegyeztünk összesen a versenyeinken.

Az első versenyünk óta eltelt 2 év alatt rohamos ismertséget szereztek az egyesület versenyei, hiszen több olyan országos sorozatba is becsatlakoztunk, amiben azóta is fontos szerepet töltünk be. A régióban áprilistól novemberig jelen vagyunk a kerékpáros rendezvényeinkkel, a mások által a környéken szervezett bringás eseményeknél pedig általában szakmailag vagy fizikailag segédkezünk. Szinte nincs olyan kerékpáros esemény a környéken, amihez ne lenne valamilyen köze az egyesületnek.

Mitől lesz más az idei év?
A 2015-ös év több szempontból is különleges, egyrészt a fennállásunk tizedik évét ünnepeljük, másrészt idén még aktívabbak leszünk, mint eddig. A három éve nálunk versenyző Blazsó Márton az idei évben is a Mountain Bike magyar válogatott tagja és olimpiai kvótafutó is. Ez azt jelenti, hogy még komolyabb nemzetközi szereplés vár rá, hogy minél több pontot olimpiai gyűjthessen az országnak.

Az utánpótlás csapat tagjai több külföldi versenyen fognak részt venni, hogy szokják a nemzetközi mezőnyt és még sikeresebbek lehessenek. A balatonalmádi edzések mellé beindításra kerül a veszprémi csoport, így várhatóan már 30 gyerek tud részt venni az edzéseinken. A felnőtt tagjainkat a maraton és olimpia cross versenyeken való részvételben segítjük, illetve 13 alkalommal vezetünk túrát különböző útvonalakon.

A rendezvényeink terén szintén sűrű év vár ránk: a Mountain Bike Diákolimpia Területi és az Országos Döntőt is egyesületünk rendezi, ahogy a tavalyi évben is. Lesz ezen kívül kettő régi hagyományokra visszatekintő teljesítménytúránk, országúton a Bakony 200 és terepen a Gázló. Szeptemberben a Kab-hegyen harmadszorra rendezzük meg a kerékpáros időfutamunkat és a csúsfutást, az ősszel pedig a Veszprém Crosson ismét minden körben egy kamion platóján kell majd keresztülmenni a versenyzőknek. A rendezvényeink mellett számos nyílt túránk is lesz, amire minden kerékpározni vágyót szeretettel várunk.

A versenyek és túrák időpontja itt olvasható (részletek a www.vkse.hu oldalon)

2015. március 15. Ébred a Balaton - Évadnyitó túra
2015. március 22. Szemétszedés a bringaút mellett
2015. április 5. Papodi kilátás túra
2015. április 12. Mountain Bike Diákolimpia területi döntő
2015. április 19. (esőnap: április 26.) Áprilisi túra
2015. május 10. Bakony200 teljesítménytúra - www.bakony200.hu
2015. május 17. (esőnap: május 24.) Májusi túra
2015. június 6. Mountain Bike Diákolimpia országos döntő
2015. június 21. (esőnap: június 28.) Júniusi túra
2015. július 26. A Káli medence végig tekerve
2015. július 5. Kislőd kalandpark túra
2015. július 18. Gázló teljesítménytúra
2015. július 19. (esőnap: július 26.) Júliusi túra
2015. augusztus 16. Augusztusi túra
2015. augusztus 23. (vasárnap) Bakonyi kilátók túra
2015. szeptember 6. RHODIUS Kab-hegyi időfutam és VERGA Kab-hegyi csúcsfutás
2015. szeptember 20. Vértes várai túra
2015. október 23. Hagyományos emlék és szezonzáró túra
2015. november 15. LOcarGO-Bikemag Veszprém Cross

Bár az egyesületben mindenki főállása mellett teszi a dolgát, mégis szeretnénk mindig tovább fejlődni, újabb és komolyabb célokat kitűzni magunk elé. Sikerként könyvelem el, hogy az eddigi fejlődésünk szinte töretlen, évről-évre egyre több partnerünk lesz, akikkel mindig jobb kapcsolatot tudunk kialakítani. Középtávú terveink között szerepel egy főállású edző alkalmazása, aki még több odafigyeléssel tud foglalkozni az utánpótlással. Valamint egy profi csapat felállításán is dolgozunk, akárcsak a nemzetközi besorolású verseny rendezésén.