Folklórral színesítik a vasárnapi Bakony 200 teljesítménytúrát

Veszprémből rajtol vasárnap a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Bakony 200 elnevezésű országúti kerékpáros teljesítménytúra. A 22. alkalommal meghirdetett Balaton-felvidéki szabadidősport-esemény hét távján a szervezők 150-200 résztvevőre számítanak.

A Balaton-felvidék és a Bakony útjain 30 és 200 kilométer közötti távokon lehet rajthoz állni, a résztvevőknek ellenőrzőpontokon kell majd bejelentkezniük. A szervezők a hét távon meghatároznak szintidőt, azonban a túrajelleg miatt győztest nem hirdetnek. A túraverseny érdekessége, hogy a folklór és a hagyományőrzés jegyében rendezik a szervezők.


Fotók: Kenyeres Zsolt

„A nevezések alapján az előző évekhez képest várhatóan több résztvevője lesz az eseménynek, 150-200 kerékpárosra számítok, ami országúti kerékpáros rendezvény tekintetében népes mezőnyt jelent. Mind a hét távnak megvan a specialitása: a rövidtáv a családosoké, ahol túravezetőhöz is lehet csatlakozni, a 60 kilométer a sportolóknak, míg a 100 és 200 kilométeres távok inkább a hobbiversenyzőknek szólnak. A túra történetében nagyon sokan megfordultak már itt, sok a helyi bringás, de több élsportoló neve is bekerült a teljesítők névsorába" – emelte ki Tóth András főszervező, aki 2014-től a Veszprémi Kerékpáros Egyesület keretein belül szervezi a túrát.

A főszervező azt is elmondta, a Bakony 200 teljesítése közben a bringások a Kab-hegyről tekinthetnek le a Művészetek Völgyére vagy épp pogácsát ehetnek a kapolcsi ellenőrzőponton a Falumalomban. „A leghosszabb távot választók már nem csak a nagyvázsonyi Kinizsi, de a Sümegi várat és a Tapolcai-medence tanúhegyeit is megcsodálhatják. A résztvevők kitűzőt, a szintidőn belül teljesítők egyedi érmet vihetnek haza; aki célba érkezik, nem marad éhes” – tette hozzá Tóth András.

A rajtokat a veszprémi Pannon Egyetem „N” épületénél (Veszprém, Wartha Vince u. 1.), félórás blokkokban, reggel fél nyolctól „lövik el”.

Nevezés és bővebb információk a www.bakony200.hu oldalon olvashatók.

Nevezni kedvezményesen május 4-én éjfélig lehet online vagy a túra rajtjánál a helyszínen.