65 éves a Veszprémi Dózsa Sportkör

Városunk egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező sportegyesülete 1950 óta gazdagítja Veszprém sportéletét.

Idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját a Veszprémi Dózsa Sportkör. A nagy múltra visszatekintő veszprémi klubot a birkózók tartják életben. Faragó Zsolt és Izsák Károly közel 20 éve élesztette újra a birkózó szakosztályt, azóta országos bajnokságokon és diákolimpiákon is számos bajnoki címet, érmet és értékes helyezéseket szereztek, sőt, 2011 óta világbajnokkal is büszkélkedhet a klub.

1922-ben a VTC alapított először birkózó szakosztályt a városban, de a veszprémi birkózósport felvirágzása 1932-ben kezdődött meg Véniss Sándor tűzoltóparancsnok vezetésével, és a Levente Egyesület megalapításával.  A hazai élvonalba tartozó veszprémi birkózást rettentő pénztelenség jellemezte, a ’40-es években több egyesületben is alapítottak birkózó szakosztályt, míg végül 1950-ben a Veszprémi Dózsa Sportkörben talált hosszú távon otthonra a sportág a birkózó és ökölvívó szakosztály megalapításával. Szakács János és Plank János edzői munkássága országos viszonylatban is meghatározóvá tette a veszprémi birkózósportot. Városunk sportéletében még mindig ismerősen csengenek a Török Tibor, Csepregi Csegő, Kovács György, Faragó Attila, Faragó Csaba, Faragó Gábor, Horváth József, Dufka György, Lángi István, Pleszinger János, Kuti György, Kuti Károly nevek. Szakács János visszavonulásával 1990-ben lezárult egy nagy korszak, majd 1997-ben, hét év után az egykori  tanítványok, Faragó Zsolt és Izsák Károly élesztették újra a veszprémi birkózást. A szakosztály újjászervezésében Faragó Attila is elévülhetetlen érdemeket szerzett.


A Veszprémi Dózsa birkózói a 2015-ös Veszprémi Nagy Sportágválasztón

A kétezres évek is számos sikert tartogattak. A legjobb birkózóknak a rendőrségi tornateremből az országos bajnokságok dobogóira vezetett az út. Kocsis László, Szilágyi Norbert, Karli Zoltán, Horváth Attila, Maász Barnabás, Horváth Róbert és Reider Roland korosztályos országos bajnokok és dobogósok lettek.

A közelgő Riói Olimpiára készülő, jelenleg az Újpest színeit erősítő Németh Zsanett Berhidáról került a Veszprémi Dózsához, melynek színeiben több országos bajnokságot és nemzetközi versenyt nyert, majd 2011-ben a sportág első magyar női világbajnoki címét szerezte meg.

Jelenleg is számos tehetség koptatja a birkózó szőnyeget. Kiss Attila, Kiss Gergő, Szabó Tamara, Krebsz Martin, Krebsz Botond és Novák Csongor közül kerülhetnek ki a jövő bajnokai.

Az elmúlt néhány évtizedben több száz gyermek fordult meg a Veszprémi Dózsában, akiknek az iskolai elfoglaltság után aktív időtöltést biztosított a klub, sportszeretet, önfegyelmet és kitartást tanulhattak. A 2000-es években országos bajnokságokat és nemzetközi versenyeket is rendezett a klub, ahol világversenyek dobogósai, köztük például a Pekingi Olimpia ezüstérmese, Fodor Zoltán is szőnyegre lépett. A legnagyobb kihívás jelenleg is a veszprémi birkózás életét az 1920-as évektől végigkísérő teremprobléma, melynek hosszú távú megoldása még mindig várat magára. A birkózó edzéseket jelenleg a Táncsics Szakközépiskola kis tornatermében tartják, amit a mérete és korlátai ellenére megbecsülnek a birkózók.