Négy közé jutás a cél a kosarasoknál

-Hogyan értékeli a tavalyi szezont, elégedett vagy csalódott volt az elért bronzéremmel?

-Mindenképpen el szeretném mondani, hogy a tavalyi évben titokban is, de gondolom ez nagy nyilvánosság előtt is ismert volt, szerettük volna megnyerni a bajnokságot, a 3. hely ehhez képest kudarc volt. A bajnokság lebonyolítási rendszere folytán, mivel a végjáték rájátszásos rendszer volt, ezt még tanulni, szoknia kell a csapatnak, de úgy gondolom, hogy közönségszórakoztató mérkőzéseket játszottunk, amivel becsalogattuk a nézőket, többek között az Eger, Salgótarján, és a Nagykanizsa ellen is. Teljes mértékben nem voltunk csalódottak, mivel tudtuk, hogy a rájátszásban minden előfordulhat, hiszen Salgótarjánban kétszeri hosszabbításban kaptunk ki, néhány pillanaton múlt csak, hogy nem mi játszottuk a bajnoki döntőt.

-A keleti és nyugati csoportot megnézve melyiket tekinthettük/tekinthetjük erősebbnek?

-Ez egy elég érdekes dolog, a keletiek mindig azt állítják, hogy ők az erősebbek, a nyugatiak pedig azt, hogy ők a jobbak. Tavaly a bajnokság első négy helyen nyugati csapat végzett, de teljesen egyértelműen látszik idén is, hogy keleten egy csapat van, a Jászberény, aki teljesen kilóg a sorból, mivel nagyon erős játékoskerettel rendelkezik, igaz mögötte van sok egyforma csapat. Nyugaton a Bonyhád és a Nagykanizsa tekinthető fő esélyesnek, mögöttük pedig négy csapatnak egyenlő esélye van a 4 közé jutásért, közte a Veszprémi Egyetemnek is.

-Mely játékosokkal volt elégedett a tavalyi szezont nézve?

-Neveket nem szeretek mondani, de Mérész Csaba csapatkapitányként nagyon jól fogta össze a csapatot, emellett a játékával is nagyon elégedett voltam, Hidi Tamás is remekül teljesített, az ő sérülése azonban nagyban meghatározta a szereplésünket, hiszen a döntő fontosságú nyolc mérkőzésen nem tudott pályára lépni. A többiek hozták azt amit tudnak, sajnos centerposzton nagyon sok lepattanót hagytunk az ellenfeleknek, a tavalyi centerjáték miatt volt bennem csalódottság.

-Kik azok, akikkel esetleg nem volt megelégedve az egész bajnokságot tekintve?

-Mindenképpen többet vártam a Mándity Mátétól, hiszen hosszú sérülése után felépült, de sajnos nem hozta azt játékban, amit előtte megszokhattunk tőle. Higgadtabb játékot vártam a végjátékban Szarvas Gábortól, aki döntő szituációkban nagyon jó megoldásokat tudott hozni, de sokszor nagy hibákat is követett el.

-Hogyan sikerült a nyári-őszi felkészülés?

-Sajnos nem a legjobban, hiszen tudva levő, hogy nagyon keveset tudtunk együtt edzeni, a csapat többsége később kezdte el az alapozást, közben mentek el játékosok, szabadság, nyaralás, sérülés, tehát nagyon keveset tudott a társaság együtt dolgozni, holott ez egy teljesen új csapat, sajnos nem fog zökkenőmentesen menni a csapatépítés. Sok edzőmeccset játszottunk, de az látszik, hogy gondjaink lesznek irányítóposzton, habár két ügyes játékos az irányítónk, de még az igazi szervezőkészség hiányzik belőlük, mindkettő fiatal, tehetséges játékos, remélhetőleg évközben felnőnek a feladathoz. Sajnos Faragó Péter sérülése is rosszkor jött, így irányító-bedobó poszton is gondokkal küszködünk, de reméljük, hogy Péter mielőbb felgyógyul.

-Kik távoztak és kik érkeztek a csapathoz?

-Hosszabb a távozók listája, Szarvas Gábor Nyíregyházára, Hidi Tamás Kozármislenybe, Mándity Máté Bajára, Ugaros Gergő Sopronba távozott, Szathmáry Bálint abbahagyta a kosárlabdát, érkezett Jilling László a Budapest Honvédtól irányító posztra, Szabó Balázs Nagykanizsáról, Kiskós Dávid Körmendről, ő egy fiatal, tehetséges egyetemi hallgató, és régi-új játékos a Faragó Peti, aki két éve már játszott nálunk.

-Hogy sikerültek a felkészülési mérkőzések, mely együttesekkel játszottak?

-Játszottunk A csoportos csapattal, az Albacomppal, és a szlovák liga reprezentánsával a Komárnoval, ellenük a mérkőzések egy bizonyos részében biztató dolgokat produkáltunk, érdekes, hogy a gyengébb csapatok ellen, gondolok itt az Albacomp B, a Győr és a Pápa csapatára, akik ellen nem sikerült megvalósítani azt, amit szerettünk volna, és a vereségek ellenére jobban tetszett néha az erősebb csapatok elleni mérkőzés, mint a gyengébb gárdák elleni.
Nagy probléma még a felkészülésnél, hogy már két hete zajlania kellene a bajnokságnak, de a Sárvár és a Fehérvár KC problémái miatt halasztódik a bajnokság, ez eléggé rosszul érinti a csapatot, hiszen elég lett volna később elkezdeni a felkészülést, de a srácokon már most érződik, hogy játszanának, és ez már kicsit nyomaszt bennünket.

-Mennyire változott meg a csapat szerkezete?

-Nem is igazán a csapat szerkezete változott meg, hanem, mondjuk ki őszintén, tavaly mi pontgyártó csapat voltunk, hiszen nem ritka volt a 100 pont feletti teljesítményünk. Idén védekezésben kell előrelépnünk, nincs most annyi pontgyáros a csapatban, Hidi Tamás és Szarvas Gábor, amikor játszottak, mérkőzésenként 40 pontig eljutottak. A helyükre igazolt játékosok mást játszanak, ezért idén védekezésben kell többet nyújtani, ha hasonló eredményt akarunk elérni.

-Mik az elvárások a csapattal szemben?

-Az elvárás, hogy a csapat a csoportjából jusson be a legjobb négy közé. Van több csapattal is probléma a nevezések terén, nem biztos, hogy ez a versenykiírás fog maradni, még menetközben változhat, ha pedig bejutottunk a négybe, meglátjuk a folytatást.