Sportévnyitó színes betétprogramokkal

A 2019. év legjobb sportteljesítményeinek elismerését egy judo bemutató és egy kiállítás megnyitó is színesítette.

Február 20-án kora este, a Veszprémi Agórában rendezték a hagyományos Veszprémi Sportévnyitó ünnepséget, ahol az elmúlt év legjobb sportteljesítményeit díjazták.

IMG_2637
Képgaléria a cikk végén

Porga Gyula polgármester köszöntőjével kezdődött az esemény. A városvezető elmondta, Veszprém sportélete továbbra is három fontos pillérre épül: az élsport, az utánpótlás és a szabadidősport. Több fontos sportberuházás indult meg tavaly, és indul meg idén is. Az önkormányzat a 2020-as költségvetésének 7 %-át fordítja sport célra, ami országos szinten kiemelkedő.

IMG_2669

Elsőként a Veszprém Város Sportjáért Díjak átadására került sor. Elismerték Máhl Krisztián, a Veszprémi Jégsport SE edzőjének munkáját, aki a jégkorongsport és a korcsolyázás népszerűsítésében, oktatásában vállal szerepet városunkban.

Veszprém Város Sportjáért díjat vehetett át Koós-Hutás László, a VEDAC közép- hosszútávfutó edzője, aki1982 óta tevékenykedik edzőként a veszprémi atlétikában, tanítványai minden korosztályban, egyéniben, váltóban és csapatban magyar bajnokságok sorát nyerték, 2019-ben megszerezték a mester 100. felnőtt bajnoki címét, többen nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket értek el.

A harmadik Veszprém Város Sportjáért elismerést Palotai Nándor, a Veszprémi Foci Centrum edzője kapta, aki 15 évvel ezelőtt kezdte edzői pályafutását, az U7-től az U19-ig minden korosztályban irányított utánpótlás csapatokat. NB III-ban, megyei kupában és futsal országos diákolimpián is győzelemre vezette csapatait.

IMG_2708

Tízenegyedik éve választhatja meg a sportszerető veszprémi közönség az év veszprémi sportpillanatát. Egy közös szavazófelületen, három mértékadó veszprémi hírportál olvasói adhatták le a szavazataikat: a Vehirsport.hu, a Veol.hu és az ötletgazda Hajráveszprém.hu gyűjtötte az olvasói voksokat.

2019-ben az Év Veszprémi Sportpillanata díj első helyezettje Raskovszky Kristóf július 13-án megszerzett világbajnoki címe lett. A Balaton Úszó Klub versenyzője a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a Koreai Köztársaságban rendezett világbajnokságon megszerezte a szakág első világbajnoki címét.

A második legtöbb szavazatot a VEDAC által május 7-én rendezett jótékonysági súlylökés kapta. A II. Veszprémi Súlylökő Párbajon első alkalommal rendezett jótékonysági súlylökést a VEDAC, ahol sportolók, sportvezetők, közéleti személyiségek ragadtak súlygolyót egy jó ügy érdekében. A versenyen részt vett a sportág egyetlen magyar világbajnoka, Márton Anita súlylökő is.

A közönségszavazás harmadik helyezettje a június 6-án bajnoki címet szerzett futsal csapat lett. Az 1. Futsal Club Veszprém az élvonalbeli bronzcsata két győzelemig tartó párharcának mindent eldöntő mérkőzésén, a hosszabbításban szerzett győztes góllal, 2-1-re múlta felül a vendég Dunaferrt, és megszerezte első élvonalbeli érmét.

IMG_2751

A programban a szenior sportolók díjátadása következett. Díjat vehetett át a VEDAC három szenior sportolója is: Benes Magdolna, Európa-bajnok kalapácsvető, Gosztolai Mária, fedettpályás világbajnok dobóatléta és Kósa Zoltán, EB ötödik távfutó.

Szenior kategóriában a legtöbb, szám szerint négy díjat vehettek át a Top-Gym SE sportolói: Csatári János, Holczmann Zoltán Dénes Nagy Anita és Sztanke József is Európa-bajnok lett fekvenyomásban. Strommer László, a Veszprémi Sportmászó Egyesület képviseletében az Akadályfutó Európa-bajnokságon szerzett első helyet.

IMG_2831

A Veszprémi Judo SE szórakoztató bemutatója után az utánpótlás korú sportolók teljesítményét díjazták. A VEDAC atlétái közül elismerték Kövér Fanni, többszörös serdülő magyar bajnok, Válogatott Viadal győztes dobóatléta és Péringer Márk, junior magyar bajnok és EB-résztvevő diszkoszvető eredményeit.

IMG_2880

Kalocsai Péter, az Ász teniszezője magyar bajnoki címet szerzett, és vezette a 16 évesek magyar ranglistáját. Az SVSE futói közül díjat vehetett át az ifjúsági magyar bajnok, EYOF bronzérmes Molnár Attila, a szintén ifjúsági magyar bajnok, EYOF ezüstérmes Varga Gréta Barbara és az U23-as korosztályban, váltóban magyar bajnok, EB kilencedik Kéri Bettina.

A Centrum DSE versenyzője, Szecsődi Máté sumo-ban és birkózásban – szabad- és kötöttfogásban egyaránt – magyar bajnoki címet szerzett. Fischer Lili, a Veszprémi Sportmászó Egyesület sportolója nehézségi mászás, gyorsasági és boulder kategóriában is magyar bajnoki címet szerzett.

IMG_2919

Polgármesteri különdíjban részesültek a Top-Gym SE szenior fekvenyomói, a világbajnok Dr. Schindlerné Kis Katalin és az Európa-bajnok Dr. Keszthelyi Csaba, az SVSE junior magyar bajnok futója, Magyar Veronika, a Balaton Fitness világbajnoki második táncosa, Budai Alexa, a Centrum DSE sumo országos bajnoka, Laczkó Benedek Vajk, a Veszprémi Sportmászó Egyesület serdülő magyar bajnok mászója, Boros Boldizsár és a Veszprémi Úszó Klub magyar bajnok paraúszója.

IMG_2999

Felnőtt női kategóriában a 2019-es év legjobb női veszprémi sportolója a Veszprémi Thai- Boksz SE taekwondo világbajnok és kick-boksz Európa-kupa győztes sportolója lett. A második helyezettnek járó díjat Mucsi Petra, a Veszprémi Taekwondo SE világbajnok versenyzője vehette át. Megosztott harmadik helyen végzett Bartha-Kéri Bianka, az SVSE Európa Játékokon ötödik futója és a Orbán Éva, a VEDAC háromszoros olimpikon, magyar csúcstartó kalapácsvetője, aki 2019-ben a Téli Dobó Országos bajnokságon ezüstérmet szerzett.

IMG_3044

2019. év legeredményesebb felnőtt férfi sportolója – kétséget nem hagyva – a Balaton Úszó Klub nyíltvízi világbajnok és Világkupa-győztes úszója, Rasovszky Kristóf lett. A második helyezettnek járó díjat a Veszprémi Sí Egylet magyar bajnok, VB-résztvevő sífutója, Kónya Ádám kapta, akit hatodik alkalommal választották meg az év legjobb magyar sífutójának. Harmadik helyen végzett az SVSE Európa Játékok 5. helyezett futója, Kiss Gergő Xavér.

IMG_3075

A tavalyi év legjobb csapata a 26. magyar bajnoki címét szerző Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata lett, aki a Bajnokok Ligájában egészen a döntőig menetelt, és ezüstérmet szerzett. A második helyet a Hoya-Pannon Egyetem Veszprém másodosztályú férfi kosárlabdacsapata szerezte meg, miután a 2018/19-es szezonban megnyerte az alapszakaszt, majd a rájátszásban ezüstérmet szerzett, és megnyerte a Hepp Kupát. A harmadik helyezett a magyar bajnoki bronzérmes és Magyar Kupa ezüstérmes 1. Futsal Club Veszprém csapata lett, a 2018/19-es szezon a klub történetének legjobb menetelése volt.

A sportévnyitó ünnepség záró eseménye a Serényi István egykori atléta emlékét őrző kiállítás megnyitója volt. Porga Gyula polgármester elmondta, Serényi István a legjobb példa arra, hogy a sportolók hazaszerető emberek, és az ’56-os forradalom után emigrált sportember hagyatékának megőrzése a jövő fontos feladata.

Képgaléria