Gaál Zsóka Világkupa-győztes lett!

Az Ajka Online Világkupán diadalmaskodott Gaál Zsóka sakkozó, aki izgalmas küzdelemben nyerte meg kategóriája fináléját.

Gaál Zsóka orosz riválissal találkozott az online Világkupa G14-es kategóriájának döntőjében. Az Alexandra Svedova (WFM) elleni párharc oda-visszavágós küzdelemben dőlt el. A 14 éves ajkai játékos izgalmas és fordulatos játszmákban, egy kis szerencsével 2-0 arányban győzött.

Érdekesen kezdődött az online rapid Világkupa Gaál Zsókának, akik rosszul rajtolt, a legjobb 16 között meglepetésre 2-0-ás vereséget szenvedett dél-afrikai ellenfelétől (Davida Strong), ám a riválist kizárták a versenyből, mivel megszegte annak fair-play szabályzatát. Egészen pontosan külső segítséget használt, a szervezők alaposan megvizsgálták az esetet és döntöttek a diszkvalifikálás mellett.

Így az ajkai hölgy jutott tovább, és a folytatásban magabiztosan játszva, két sima partiban győzte le az ír Lara Putart. A siker azért is értékes volt, mert Zsóka sokáig nem tudta, hogy folytathatja a küzdelmet, így mentálisan újra fel kellett építenie magát.

A legjobb négy között ráadásul - az Egyesült Államokat képviselő fiatal reménység Ellen Wang személyében – egy igen komoly megmérettetés várt rá. Az elődöntő első játszmájában Wang sötéttel bizonyult jobbnak Zsókánál, aki aztán szintén sötét bábokat vezetve vágott vissza, gyors és szép győzelemmel egyenlítve. A mindent eldöntő tie-break hatalmas csatát hozott, és egy úgynevezett Armageddon játszmával dőlt el a magyar sakkozó javára.

Gaál Zsóka innen aztán lendületből a finálét is megnyerte.

Folytatás decemberben, az online vb-n, ahol Zsókával együtt hat játékos mérkőzik meg a világbajnoki címért.

- Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megnyernem a Világkupát G14 kategóriában. A decemberi világbajnokságon is próbálom magamból kihozni a maximumot. Köszönöm a rengeteg biztató üzenetet, sok erőt adott! - nyilatkozta Gál Zsóka.