Remek játékkal nyert a Veszprém KK

A Veszprém Kosárlabda Klub remek játékkal nyert a Békéscsabai KK ellen a férfi kosárlabda NBI/B Zöld csoportjának hetedik fordulójában.

Varga Ákos két kosara révén a vendégek szerezték meg a vezetést, ám Szabó faulttal együtt is betalált és a büntetője is a helyére került. Hajdu centerezett jól a másik oldalon, majd Popadic két jó büntetője jelentette első veszprémi pontjait. Prodanovic csak egyszer célzott jól a vonalról. Popadic a bokáját fájlalva cserét kellett, hogy kérjen. Eközben Cvijin és Varga révén próbált volna távolodni a vendégcsapat, ám Madár egy triplával egyenlített. Erre két támadással később Balogh is dobott egy hármast a másik oldalon. Madár keze azonban ismét elsült kintről, a Békéscsaba pedig időt kért (6. perc: 12-12). A megbeszélés után a vendégeknél beállt a nemrég még veszprémi színekben játszó Fábián Szabolcs, Varga Ákos pedig két büntetőt dobott be. Birkás faulttal együtt is kosarat szerzett, de a büntetője kimaradt. Solevic és Vodila ötpontos előnyt csinált, de Birkás ismét eredményes tudott lenni. Fábián pöcizett vissza egy támadólepattanót, Vodila újra betalált. Takács hármasa jókor jött a Veszprémnek, míg Szabó két jó büntetőjével már csak két pont volt közte a negyed utolsó percének kezdetén. Prodanovic szerzett ekkor labdát és indította szépen Birkást, aki csinált egy kettő plusz egy pontot érő játékot, átvéve a vezetést (10. perc: 24-23).

Takács egy jó büntetőjével indult a második tíz perc, Fábián viszont kétszer is pontos volt a vonalról. Egy szép hazai akció végén Madár süllyesztett el egy újabb triplát, majd Birkás ziccerezhetett egy jó védekezést követő leindítás végén. Továbbra is jól működött a veszprémi védekezés, a kinti dobásokra kijátszott akciók azonban nem hoztak eredményt, ezért időt kért Alex Geddes (14. perc: 30-27). Fábián minimalizálta a békésiek hátrányát, Birkás pedig saját szerzett labdájával harcolt ki két büntetőt, amelyeket értékesített is. Balog egy hármassal egalizált, de az ellentámadásból Erik szép kosarat szerzett. Ekkor Prodanovicot kellett lecserélni sérülés miatt. Fábián duplájára Varga triplával felelt, ám Szarvas is betalált kintről (17. perc: 37-37). Birkás folytatta a pontgyártását, ezúttal távolról volt eredményes, majd egy szerzett labdából Madár dobott ziccert. Újabb jó védekezést mutattak be a bakonyiak, így a másik oldalon Takács tudott zsákolni Szabó szép passzából. Hajdu két, Szabó és Varga Ákos egy-egy büntetőt értékesített. Varga Ákos duplájára Birkás szintén két ponttal felelt, ezzel lezárva a félidőt (20. perc: 47-42).


Fotó: Ulrich Tamás – veszpremkosar.hu

A harmadik etapot a Veszprém kezdhette, soraiban újra Prodanoviccsal, és Madár egyből bevágott egy hármast. Hajdu zicerezett jól erre a másik oldalon. Varga Gergő ezután bedobott két triplát, miközben a vendégektől csak Balog duplája született, ezzel tíz ponttal vezetett a Veszprém. Takács növelte két ponttal tovább a különbséget, de Varga Ákos mindkét büntetője célba ért. Akárcsak Szabó középtávolija a másik oldalon (23. perc: 60-48). A következő percekben Takács három, Szabó pedig két ponttal növelte tovább a hazai előnyt. A Békéscsaba pontcsendjét Tulkán törte meg, ráadásul egymás után két triplával. Birkás egy jó büntetője jelentette az újabb hazai pontot (27. perc: 66-54). Sokadik gyors és eredményes akcióját vezette aztán a Veszprém leszedett védőlepattanó után, ezúttal Takács szerzett kettő plusz egy pontot. Solevic duplája jött a békésiektől, Prodanovic viszont egy saroktriplával jelentkezett. Birkás egy pontot, a másik oldalon Cvijin kettőt szerzett. Ekkor Takács és Szabó két-két pontjával nőtt a különbség. A negyed utolsó kosarát Cvijin szerezte (30. perc: 76-60).

Szabó hátmögötti passzából Birkás saroktriplája jelentette a zárófelvonás első kosarát, a másik oldalon Hajdu válaszolt a palánk alól. Majd Balog két, Hajdu pedig négy ponttal igyekezett segíteni a vendégek felzárkózását. Varga Gergő újabb hármasa mozdította el a tízpontos lélektani határ közeléből a különbséget (33. perc: 82-68). Fábián két pontjára Szabó hárommal felelt, majd Birkás dobott be két büntetőt, Prodanovic pedig egy középtávolit. Vodila kettese következett, mire Prodanovic triplájával elérte a húszpontos differenciát a Veszprém, amit Szabó egy ponttal tovább növelt, Varga Gergő pedig egy szép blokkal őrzött (37. perc: 93-72). Varga Ákos egy jó büntetőjét Madár elegáns duplája követte. Az utolsó percbe érkezve Hajdu dobott két pontot, majd Vodila is így tett, ezzel beállítva a végeredményt (40. perc: 95-77).

Nyilatkozatok

Alex Geddes, a Veszprém vezetőedzője: „Ez egy fantasztikus teljesítmény volt, főleg annak fényében, mennyi nehézséggel kellett szembenéznünk a találkozó folyamán. Sérülés miatt elveszítettük Popadicsot a második percben, majd szintén sérülés miatt Prodanovicsot is, aki végül sérülten vissza tudott térni és folytatta a játékot. Fiatal játékosokat is be kellett állítanom a találkozó végén, akik szintén remekül játszottak és hozzátették a magukét. Szeifert továbbra is beteg, Madár és Szabó pedig betegen játszottak, ennek ellenére csodálatos teljesítményt nyújtottak mindketten. Nagyon örülök a mai győzelemnek és a mutatott játéknak. Kiválóan teljesítettünk, ami annak köszönhető, hogy nagyon egységek voltunk, igazi csapatként működtünk, minden téren megvolt az összhang a fiúk között. Egy ilyen együttest pedig nagyon nehéz legyőzni. A tervezetteknek megfelelően játszottunk, így elértük a céljainkat a mai napon.”

Laczkó Róbert, a Békéscsaba vezetőedzője: „Gratulálok a Veszprémnek, nagyon jól játszottak ma, nem tudtunk mit kezdeni a hárompontosaikkal. Sajnos sok sérülttel érkeztünk és hétközben betegségekkel is küzdöttünk, mindez rányomta a bélyegét a mai találkozóra. De épülünk tovább. Egy picit még mindig hiányzik az agresszivitás a csapat védekezéséből, amely döntőnek bizonyulhat egyes helyzetekben. Építkezünk tovább és megpróbáljuk kiküszöbölni ezeket a hiányosságokat. Sok sikert kívánok a veszprémieknek a továbbiakra.”

Férfi kosárlabda, NB I/B Zöld csoport, alapszakasz 7. forduló
Veszprém Kosárlabda Klub – Békéscsabai KK 95-77 (24-23, 23-19, 29-18, 19-17)
Veszprém, Vetési Albert Gimnázium, 200 néző
Játékvezetők: Földesi Ádám, Horváth Alajos és Benedek Zoltán

Veszprém: Szabó 16/3, Madár 16/12, Popadic 2, Prodanovic 8/3, Takács 19/6. Cserék: Varga 12/12, Ráskai, Birkás 22/6. Edző: Alex Geddes

Békéscsaba: Balog 11/6, Vodila 8, Varga 13, Cvijin 6, Hajdu 13. Cserék: Kovács, Tulkán 6/6, Solevic 5/3, Scherber, Fábián 12, Szarvas 3/3. Edző: Laczkó Róbert