A bronzért játszhat a Veszprém

A második félidőben nyerte meg a meccset és így az elődöntőt a Dávid Kornél KA a Veszprém ellen.

A mérkőzés első két akciója nem hozott találatot, de aztán a veszprémi oldalon Szabó középtávolija célba ért, majd Moore szép blokkja és labdaszerzése késztette tapsra a hazai drukkereket, amelyek után Takács egymás után két ziccert is dobhatott. Szabó Zsolt ekkor megszerezte az első vendégkosarat, majd egy hármast is behintett. Erre Madár is gyorsan betalált kintről válaszként, és a beálló Prodanovic is gyorsan hasznossá tette magát. Szabó Zsolt továbbra is tartotta a lépést, de Takács is folytatta az eredményes játékát. Szabó betörése után időt kért Dzunic Branislav (6. perc: 15-7). Prodanovic ezután egy triplát is bedobott, amire Szabó Zsolt felelt egy kettessel, majd Tóth dobott be két büntetőt. Szabó Zsolt újabb kettese után már a hazaiak is betaláltak újra, Madárnak köszönhetően. Tóth termelt négy pontot zsinórban, ezzel már csak három volt közte. Az utolsó perc kezdetére Somogyfoki egyenlített a sarokból, de a másik oldalon Prodanovic is betalált onnan, ráadásul a negyed utolsó két pontját Szabó Péter szerezte (10. perc: 25-20).

Tóth nevéhez fűződött a második etap első két pontja, ám Madár egyből felelt rá hárommal, majd Prodanovic is betalált kintről, miközben egyre hatékonyabbá vált a veszprémi védekezés. Madár újabb két pontjával már kétszámjegyű volt a hazai előny, ám ekkor a pályára visszatérő Szabó Zsolt dobott egy kettest. Prodanovic ezúttal egy szép betörés után volt eredményes, majd nem sokkal rá labdát szerzett és adott egy gólpasszt Vargának. A következő jó védekezés után Prodanovic egy újabb triplát vágott be, így időt kértek a vendégek (14. perc: 40-24). Tóth hármasa után Popadic egy büntetőt értékesített, majd Tóth kettő plusz egy pontot érő játékkal közelítette tovább a DKKA-t. Kis előbb két büntetőt, majd egy hármast dobott be, így most Alex Geddes kért (17. perc: 41-35). Szabó Péter egy, Tóth kétszer két egységet szerzett, így nagyon kellett Varga hármasa. Szabó Péter egyszer talált be a vonalról, utána azonban továbbra is jól védekezett a VKK hátul, ám elől Takács is csak egyszer volt pontos büntetőből. Szalczgruber és Takács is két-két pontot szerzett a félidő zárásaként (20. perc: 49-41).


Fotó: Szász Péter – veszpremkosar.hu

A harmadik etapot egy tíz-kettes rohammal indította a DKKA, elsősorban az ex-veszprémi Kis pontjainak köszönhetően, így ki is egyenlített. A veszprémi kispad természetesen időt kért (24. perc: 51-51). Szabó Zsolt vette át a vezetést a vendégeknek, Prodanovic válaszolt, de Kis ismét betalált, majd Somogyfoki is jól célzott a vonalról. Kis kettő plusz egy pontjával, majd Tóth triplájával tízpontnyira távolodott a fehérvári együttes. Nagyon kellett ekkor Madár kettese, ám Kuttor egy triplával és egy duplával felelt. A negyed hátralévő részében Madár büntetői értek már csak pontot (30. perc: 57-68).

Varga egy pontját követően Moore zsákolt hatalmasat. Simon a másik oldalon gyorsan válaszolt, csillapítva némileg a hazai kedélyeket. Madár tett hozzá újabb két pontot egy betörés végén, ám a másik oldalon Kis faulttal együtt is betalált és a vonalról is jól célzott. Madár az ellenakcióból nagy hármast dobott a támadóidő lejárta előtt, egy lábról elugorva, majd később két büntetőt is értékesített. Szabó Zsolt válaszolt ziccerből, de Takács is eredményes volt (35. perc: 69-75). A feléledő hazai reményeket Somogyfoki hármasa mérsékelte. Némi pontcsend után Moore volt eredményes, de erre Kis és Szabó Zsolt is dobott egy-egy duplát. Az utolsó perchez érkezve Takács büntetőivel kilenc pontra csökkent a különbség, és negyvenkét másodperccel a vége előtt a VKK időt kért. Tóth hármasa azonban végleg eldöntötte a találkozót (40. perc: 73-85). Sikerével a DKKA jutott a döntőbe, ahol a Tiszaújváros vár rá, míg a Veszprém a bronzéremért vívott csatában folytathatja a SMAFC ellenében.

Nyilatkozatok

Alex Geddes: „Egyértelműen jobb meccset játszottunk, mint Székesfehérváron, és adtunk valami értékelhetőt a szurkolóinknak. Remekül teljesítettünk az első félidőben, végrehajtottuk azt a pár dolgot, amit elterveztünk. Sajnos a második félidőben kiütközött, hogy nem túl mély és tapasztalt a keretünk, és híján voltunk sok esetben a fegyelemnek is. A DKKA minőségi játéka problémát okozott számunkra. Minden veszprémi nevében gratulálok az ellenfelünknek, minden játékosnak és stábtagnak a fináléba jutáshoz. Az övék a legmagasabb színvonalat képviselő és legegységesebb keret ebben a bajnokságban az egész idény során. Megérdemlik nemcsak a döntőbeli szereplést, de azt is, hogy feljussanak a Piros csoportba.”

Maár Benedek: „Először is gratulálok a Veszprémnek, akik nagyon jól játszottak, főleg az első félidőben. Igazi playoff hangulatú mérkőzést vívtunk. Az elején nagyon tompán kezdtünk, hiányzott az agresszivitás a játékunkból. A félidőben azonban rendezni tudtuk a sorokat, és főleg a jó védekezésünknek köszönhetően meg tudtuk nyerni ezt a nagyon fontos mérkőzést. Most nagyon boldogok vagyunk, de holnaptól készülünk a Tiszaújváros – SMAFC párharc győztesére.”

Férfi kosárlabda, NB I/B Zöld csoport, elődöntő 2. mérkőzés
Veszprém Kosárlabda Klub – Dávid Kornél KA 73-85 (23-20, 26-21, 8-27, 16-17)
Veszprém, Vetési Albert Gimnázium - 200 néző
Játékvezetők: Földesi Ádám, Horváth Alajos és Szalai Zsolt

Veszprém: Szabó 7, Madár 22/9, Varga 6/3, Takács 13, Moore 6. Cserék: Popadic 1, Prodanovic 18/12, Birkás -. Edző: Alex Geddes

DKKA: Tóth 22/9, Molnár -, Szalczgruber 4, Kis 23/3, Szabó 21/3. Cserék: Büki -, Somogyfoki P. 10/6, Kuttor 5/3, Keller -. Edző: Dzunic Branislav és Maár Benedek