Megfordították és megnyerték a bronzcsata első meccsét

Nagyszerű második félidőt produkálva 1-0-ra vezet a Veszprém Kosárlabda Klub a bronzért vívott párharcban az SMAFC ellen.

Soós triplája révén a SMAFC került előnybe, majd további négy pont érkezett a vendégektől megválaszolatlanul. Ekkor jött Varga hármasa, ám a túloldalon is beesett egy kinti Bakk révén. Madár alakította ki szépen a középtávoli dobóhelyzetét és a pontosan is célzott. Tallós azonban három, Bakk pedig két pontot ért el egymás után, így időt kért Alex Geddes (5. perc: 5-15). A megbeszélés után Varga újabb triplával jelentkezett, ám a másik oldalon Schöll szépen centerezett. Takács szerzett három egységet a sarokból, majd Szabó is betalált távolról, ezzel már csak három pont volt közte. Ezt Popadic triplája tett semmissé, így most Farkas Dávid hívta magához tanítványait (8. perc: 17-17). Soós hármasa törte meg a vendégek rossz szériáját, majd később még Schöll talált be közelről, nem sokkal a negyed vége előtt (10. perc: 17-22).

A második felvonás első kosara szintén Schölltől érkezett, miközben a VKK dobásai továbbra sem találtak a gyűrűbe. Kovács jó büntetői után Varga hármasa törte meg a hazai pontcsendet, ám Schöll újabb két pontot szerzett. Varga kísérletezett továbbra is veszprémieknél, és két kihagyott távoli dobása után a harmadik ismét célba ért. Takács egy büntetőjét értékesítette, Schöll viszont összehozott egy kettő plusz egy pontot érő játékot, majd egy akcióval később még két egységet tett fel a táblára csapatának. Szabó két jó büntetője volt a válasz (16. perc: 26-33). Schöll és Bőhm révén további öt ponttal, egészen tizenkettőre nőtt a vendégelőny, így időt kért a VKK. Ezután Takács egyből egy hármassal jelentkezett, majd Szabó ment ziccerig egy labdaszerzés után. Bakk egy büntetője, majd Csátaljay duplája révén végül tízpontos SMAFC-előnynél vonulhattak a nagyszünetre a csapatok (20. perc: 31-41).


Fotó: Szász Péter – veszpremkosar.hu

Moore pontjaival indult a harmadik etap, majd Bakk és ismét Moore volt eredményes. Varga triplájával már csak öt volt közte. Tallós erre szintén dobott egy triplát, Varga viszont még egyet. Schöll és Popadic duplái váltották egymást, majd utóbbi ismét eredményes volt. Felkeményedett a Veszprém védekezése, amelynek eredménye egy szerzett labda és Szabó ziccere lett. Ekkor időt kért a vendégkispad (26. perc: 46-48). Moore a megbeszélés után labdát szerzett, amiből ezúttal is Szabó szerzett két könnyű pontot. Csátaljay két büntetője pontos volt, akárcsak Madár középtávolija. Schöll három, Takács két pontot termelt. Tallós duplájára Popadic triplával felelt, ezzel ismét egalizált a VKK. A negyed végére pedig át is vette a vezetést a hazai együttes Madár trojkájának köszönhetően (30. perc: 58-55).

Szabó hármasa nyitotta a zárófelvonást, ám Bakk gyorsan válaszolt, szintén kintről, majd Schöll dobott egy kettest, ezzel minimalizálva a differenciát. Madár hármasa a legjobbkor érkezett. Pontatlan dobások váltották egymást, egészen Moore zsákolásáig. Schöll egy jó büntetőjére Varga három pontja jött, miközben továbbra is hatékonyan védekezett a bakonyi alakulat (36. perc: 69-61). Schöll szerencsés kettesére Varga újabb hármast vágott be a sarokból, így időt kért a SMAFC. A rövid szünet után labdát szerzett a Veszprém, amiből Popadic zsákolt szépet. Tallós hiába dobott be egy triplát, Varga azonnal betalált kintről, immáron nyolcadjára, tizenegypontos előnyhöz juttatva a hazaiakat. A SMAFC folyamatos hárompontos kísérletekkel próbálkozott, ám eredménytelenül. Nem úgy Madár, aki betalált a sarokból az utolsó percbe lépve. Több kosár nem esett, a Veszprém végül szép győzelmet aratott a két diadalig tartó bronzcsata első mérkőzésén (40. perc: 80-66).

Nyilatkozatok

Alex Geddes: „Nagyon kemény meccsen vagyunk túl. Az első félidőben borzalmasan játszottunk, szinte semmit sem sikerült megvalósítanunk abból, amit elterveztünk, méltatlan volt hozzánk az a teljesítmény. De a második félidőben egy csapatként megmutattuk, hogy milyen fából faragtak minket, és jó pár dolgot sikerült végrehajtanunk abból, amit szerettünk volna, így sikerült nyernünk. Ugyanakkor a két, illetve három győzelemig tartó párharcok esetén, ahogyan azt a Piros csoportban a MAFC-PVSK csata is megmutatta, teljesen irreleváns az első mérkőzés kimenetele a másodikra nézve. Továbbra is nagyon fókuszáltnak kell maradnunk, és különösen a védekezésben elkövetett hibáinkat kell kijavítanunk a második összecsapásra. Sopronban szeretnénk legalább hasonló teljesítményt nyújtani, mint ma a második félidőben, ám ezúttal az egész meccs folyamán.”

Farkas Dávid: „Gratulálok a Veszprém csapatának a győzelemhez. Sok újdonságot nem tudok mondani, mert a szokásos idegenbeli koreográfia történt velünk. Ebben a szezonban is kiderült, hogy mindenkivel partiban tudunk lenni, amíg fizikálisan nem fogyunk el. Nem lehet panaszom azokra, akik ma itt voltak, hiszen csúsztak-másztak, ez ma huszonöt percig volt elég. A hazaiak ezután rátaláltak arra a ritmusra és dobószázalékra, ami győzelmet eredményezett nekik. Csütörtökön hazai pályán mindent meg fogunk tenni, hogy visszahozzuk Veszprémbe a párharcot.”

Férfi kosárlabda, NB I/B Zöld csoport, 3. helyért, 1. mérkőzés
Veszprém Kosárlabda Klub – SMAFC 1860 Soproni Egyetem 80-66 (17-22, 14-19, 27-14, 22-11)
Veszprém, Vetési Albert Gimnázium - 200 néző
Játékvezetők: Esztergályos Róbert, Dr. Magyari Tibor és Benedek Zoltán

Veszprém: Szabó 14/6, Madár 13/9, Varga 26/24, Takács 9/6, Moore 6. Cserék: Popadic 9/3, Prodanovic 3/3, Krkljes -, Birkás -. Edző: Alex Geddes

SMAFC: Soós 6/6, Tallós 11/9, Csátaljay 4, Schöll 27/3, Bakk 13/6. Cserék: Kovács 2, Pethő -, Bőhm 3/3, Réti -. Edző: Farkas Dávid