Lehet, hogy ön is diabéteszes? - Indul a nagy veszprémi szűrés!

Egyedülálló szűrési akciót hirdetett a Vanderlich Egészségcentrum és az Alapítvány a cukorbetegekért. Karöltve a megyei kórházzal, valamint Veszprém önkormányzatával arra vállalkoztak, hogy november 5-ig a város teljes felnőtt korú lakosságának, sőt a Veszprémben dolgozóknak is elvégzik azt az egészségügyi kockázatelemzését, mely megmutatja, mekkora az esélye annak, hogy valaki a következő tíz évben cukorbeteg legyen.

Veszprém polgármestere fővédnökként a kampány élére állt. Porga Gyula szerint az akció kiváló alkalom arra, hogy olyan ambíciót adjon a veszprémieknek, hogy egészséges város legyünk.

Minden évben november 14-én, az inzulin feltalálójának születésnapján tatjuk a Diabétesz Világnapját. A diabétesz, azaz a cukorbetegség a 21. század talán legnagyobb népbetegsége. S mivel ennek a betegségnek sokáig egyáltalán nincsenek tünetei, külső jelei minden második ember még csak nem is tud róla, hogy diabéteszes. Mire valamilyen vészjósló tünet jelentkezik, s a páciens orvoshoz fordul az esetek felében már sajnos valamilyen súlyos szövődménnyel kell számolni – mondta az idei világnap veszprémi programjait ismertető sajtótájékoztatón a városi szűrőakció ötletgazdája és kezdeményezője, dr. Vándorfi Győző.

A Vanderlich Egészség Centrum diabetológus ügyvezető főorvosa emlékeztetett, az Egészségügyi Világszervezet delegációja a közelmúltban járt Magyarországon, s vizsgálta meg a diabétesz ellátás helyzetét hazánkban. Megállapították, hogy a cukorbetegek ellátására való törekvésben példás nálunk a helyzet. Elismerően szóltak a Magyar Diabétesz Társaság munkájáról, kik olyan szakellátó hálózatot szerveztek, ahová a cukorbetegek bizalommal fordulhatnak gyakorlati tanácsokért, s melyeken belül a diabéteszesek egymást is segítik abban, hogyan élhetnek olyan életet, hogy szövődmény mentesek lehessenek. „Egyetlen kritikai megállapítást tettek, mi szerint a betegoktatás, amely nélkül az egész nem nyer értelmet, még mindig nem támogatott” – mondta Vándorfi Győző. A főorvos szerint az idei világnap üzenete, mely úgy szól, „óvjuk a jövőnket”, gyakorlatilag azt jelenti, hogy próbáljunk meg a következő generációk helyett is előre gondolkodni. A diabéteszesen száma ugyanis rohamosan növekszik. Lélekszámuk Kína és India után kitenné a harmadik legnépesebb országot. „Mivel a cukorbetegség hosszú ideig észrevétlenül lappang, minden második ember úgy diabéteszes, hogy még csak nem is tud róla” – fogalmazott Vándorfi dr. Hozzátéve éppen e téma köré szervezték az idei világnap veszprémi programjait is, melyet november 16-án tartanak meg.

Ellőtte egy hónap áll rendelkezésre arra, hogy a „Nagy városi szűrés” keretében minden felnőtt korú veszprémi, illetve Veszprémben dolgozó kockázatát kielemezzék. Ehhez mindössze egy kérdőívet kell kitölteni, mely október ötödikétől érhető el a Vanderlich Egészség Centrum honlapján. A néhány kérdés megválaszolása legfeljebb két percet vesz igénybe. A testmagasságot, a testsúlyt és a haskörfogatot (köldök magaságában) kell megadni, majd beikszelni öt kérdésre a megfelelő választ. A program azonnal kiértékeli a tesztlapot. Ha valaki 12 és 20 pont közötti eredményt ér el, akkor nagy a kockázata annak, hogy a következő tíz évben cukorbeteg lesz, ha pedig még 20-nál is magasabb lesz az összesített pontszám, akkor rendkívül magas az illető rizikófaktora. Mindkét csoportnál ingyenesen végzik el a cukorterheléses vizsgálatot akár a Vanderlich Egészség Centrumban, akár a megyei kórházban, köszönhetően a 77 Elektronika és az Egis támogatásának. Az utóbbi esetében háziorvostól beutaló szükséges. A támogatóknak köszönhetően a tesztlapot kitöltők között november 16-án a Diabétesz Világnapon ajándékokat is kisorsolnak. Pl. két személyes vacsora, és az egészség megtartásához fontos eszközök.

Veszprém polgármestere emlékeztetett, a városok különböző jelzőkkel próbálják magukat megkülönböztetni a többi várostól. Egyre gyakrabban halljuk a „fenntartható város”, vagy az „okos város” kifejezéseket. „Emlékeim szerint eddig még nem volt olyan város, amelyik az egészséges jelzővel próbált volna kitűnni. Holott a közvélemény kutatások szerint a magyar emberek számára éppen az egyik legfontosabb érték. Az egészség” – fogalmazott Porga Gyula. Hozzátette, ha az emberek számára fontos az egészség, akkor a közösségeknek, a városoknak is az kell, hogy legyen. Veszprémben a közelmúltban több lépést is tettünk a környezettudatosság felé, az infrastruktúrában is több olyan fejlesztés valósult meg, mely mozgásra ösztönöz, a mozgásnak biztosít teret. Most pedig olyan akcióba kezdünk, amely a prevenció legfontosabb lépése. A polgármester vállalta, hogy a város minden intézményébe, közintézményébe eljuttatják a kérdőívet és hivatal dolgozói is kitöltik azt. „Tegyenek önök is így. Induljunk el együtt abba az irányba, hogy Veszprémnek elérhető ambíciója legyen az egészséges város jelző elérése” – mondta Porga Gyula.

A november 16-i világnapi programról Reichardt Béláné, az Alapítvány a cukorbetegekért elnöke elmondta, a szűrés fontosságán túl szó lesz mindazon prevenciós lehetőségekről, mely által elkerülhetjük a cukorbetegséget. „Azt, hogy csökkenjen a diabéteszesek száma, úgy tudjuk elérni, hogy odafigyelünk az étkezésünkre és rendszeresen mozgunk. Napi szinten együnk zöldséget, gyümölcsöt, valamint fehérjét tartalmazó ételeket. Többször együnk és keveset, illetve minden nap mozogjuk legalább 20-30 percet, legalább azzal, hogy ahová lehet, gyalog megyünk, sétálunk” – mondta Reichardt Béláné. A Diabétesz Klubokban, akik a szakorvosok mellett jelen lesznek a világnapi konferencián, találkozhatunk azokkal, akik mindent megtesznek a szövődménymentes életért. Sikeresek a munkájukban és boldogok a családjukban.

Az egész napos világnapi rendezvények november 16-án a Pannon Várszínház játszóhelye, a volt Városi Művelődési Központ ad otthont.

Fotó:
pixabay.com